SAMENGESTELD DOOR
HENK BACKER
0.
(verschijnt binnenkort)
6.
Beeldbewerking in Photoshop
12.
Productbesprekingen
1.
Inleiding
7.
Lesbrieven
13.
Externe sites
2.
Kleurbeheer
8.
Photoshop Tips
14.
 
3.
Workflow Adobe Lightroom
9.
Een toelichting op ....
15.
Trefwoorden
4.
Hoe beginnen met Lightroom 4?
10.
Esthetica en fotografie
16.
Woordenlijst
5.
Workflow DxO en Lightroom
11.
Insteekmodules (plugins)
17.
Colofon en contact

Zoeken op trefwoord:
7-03-2006

 

BEN WILLMORE'S TIPS VOOR PHOTOSHOP

Ben Willmore is de oprichter van "Digital Mastery", een training en advies firma, die vanuit Colorado (USA) het landelijk georganiseerde seminar "Photoshop Mastery" verzorgt. Hij is ook auteur van "Photoshop Studio Techniques". De tips en lesbrieven van Ben's website - www.digitalmastery.com - verschijnen geleidelijk aan in deze rubriek van Digitale Doka. Bijna dagelijks publiceert Ben zijn ervaringen in zijn weblog www.whereisben.com .

 

BRENG ORDE IN DE WERKROUTINE

   

Pas je verscherpen toe vóór of ná retoucheren? Kleurcorrectie vóór of ná bijsnijden? Maakt het werkelijk verschil? De antwoorden op deze vragen kunnen een dramatische invloed hebben op de kwaliteit van je Pas je verscherpen toe vóór of ná retoucheren? Kleurcorrectie vóór of ná bijsnijden? Maakt het werkelijk werk Laat me je deelgenoot maken van mijn werkroutine wanneer ik een beeld in Photoshop ga bewerken.

Ten eerste, zet het beeld recht. Zet horizonlijnen echt horizontaal. Als je het beeld moet bijsnijden doe het nu zodat het contrast optimaal wordt voor de delen die je gaat gebruiken. Als je gaat bijsnijden kijk dan alleen naar de compositie en houd nog geen rekening met de uiteindelijke printafmeting. Je kunt altijd een nauwkeurige uitsnijding maken als je het beeld hebt bewerkt en je kunt altijd van gedachten veranderen omdat je niet bent gebonden aan een bepaalde afmeting of lengte/hoogte verhouding. Om zoveel mogelijk beeldinformatie te behouden klik op Clear in de Optiebalk alvorens een beeld bij te snijden.

Aanpassingen
Mijn eerste aanpassing is kleurcorrectie omdat dit veelal het contrast en de helderheid van het beeld radicaal verandert. Als de verandering van het contrast te groot is gebruik dan Color blend (kleuren mengen) (Edit>Fade; of in het Lagen palet met een Aanpassingslaag).
Dan gaan we de algehele tonaliteit aanpassen met Curves. Als je niet wilt dat de kleuren verschuiven, gebruik dan de Luminosity blend mode. Als je vind dat je de juiste kleur niet met enkel het gebruik van Curves kunt bereiken maak dan aanpassingen in selecties of maskers.
Nadat de algehele kleur en tonaliteit zijn zoals ze behoren, ga dan naar Hue/Saturation.

Retoucheren
Als ik ga retoucheren maak ik een lege laag bovenop de stapel lagen en schakel in de Optiebalk "Use All Layers" aan. Nu het gereedschap kan uit de hele stapel kopiëren (het maakt niet uit in welke laag het onderdeel zit) plaatst het resultaat in de actieve, lege laag.
Het beeld ziet er nu al zeer behoorlijk uit, zodat je nu kunt nadenken over creatieve aanpassingen e effecten (filters, schaduw, etc). Als je tevreden bent kun je het beeld met
alle afzonderlijke lagen opslaan in.psd formaat waarmee je

  de maximum hoeveelheid beeldinformatie bewaart. Ik sla dit bestand op als mijn "master project file".

Routine na het opslaan

Nu dupliceren we het beeld (Image>Duplicate) en kunnen we bestanden aanmaken voor de verschillende doeleinden. Omdat we klaar zijn met het creatieve werk gaan we eerst de lagen samenvoegen (Layers>Flatten Image) Vanaf dit punt werk het sneller omdat het bestand veel kleiner is.

Lagen samenvoegen levert meestal een beter beeld op omdat het gebeurt in de RGB-modus, die rekenkundig veel eenvoudiger is dan de CMYK-modus. Als het beeld op een commerciële afdrukpers moet worden gedrukt, moeten we het nu wel omzetten in de CMYK-modus (Image>Mode>CMYK color).
Nadat we het beeld hebben gedupliceerd passen we het Crop (bijsnijden) gereedschap weer toe om de juiste hoogte en breedte in te stellen samen met de meest ideale resolutie voor de specifieke output. Pas na het bijsnijden ga ik het beeld nog verscherpen. Mocht hierbij enige kleurverschuiving optreden, kies dan voor Edit>Fade Unsharp Mask en kies voor Luminosity in de Blendmodus.

Sla het bestand op voor afdruk of internet
Voor het afdrukken sla ik het bestand op als een TIFF-bestand zonder lagen en kan het zo doorgeven aan de drukker Als het bestand per e-mail moet worden verzonden, laat het dan in RGB-modus en sla de tweede keer bijsnijden over. Zoom in of uit tot het beeld de gewenste afmeting heeft. Kies Image>Image Size, verander de eenheden bij Width (breedte) in percent en schakel "Resample Image" keuzevakje in. Voer nu het percentage in dat links onderaan in de beeldrand is verschenen. Klik OK.
Alvorens het bestand op te slaan kies Image>Mode>Convert to Profile en kies uit het keuzemenu sRGB en klik OK. De kleuren zullen er dan in Photoshop en in de meeste webbrowser gelijk uitzien.
Sla het bestand op in JPEG-formaat, gebruikmakend van File>Save for Web

Met deze werkroutine houd je aan het eind één master-bestand over waar je altijd weer op terug kunt vallen als je iets wilt veranderen of als je meerdere kopieën nodig hebt voor verschillende doeleinden.
   
©2006 Ben Willmore and Digital Mastery


________________________________________
Alle rechten voorbehouden © Henk Backer 2003 - 2011