SAMENGESTELD DOOR
HENK BACKER
0.
(verschijnt binnenkort)
6.
Beeldbewerking in Photoshop
12.
Productbesprekingen
1.
Inleiding
7.
Lesbrieven
13.
Externe sites
2.
Kleurbeheer
8.
Photoshop Tips
14.
 
3.
Workflow Adobe Lightroom
9.
Een toelichting op ....
15.
Trefwoorden
4.
Hoe beginnen met Lightroom 4?
10.
Esthetica en fotografie
16.
Woordenlijst
5.
Workflow DxO en Lightroom
11.
Insteekmodules (plugins)
17.
Colofon en contact

Zoeken op trefwoord:
9-01-2005

 

VAN CAMERA NAAR COMPUTER - BREEZE SYSTEMEN

 

De ervaring leert dat je met een digitale camera meer opnames maakt dan met een analoge camera. Je verbruikt geen materiaal. De opnames die je niet mooi vind kun je verwijderen. Dat laatste gebeurt echter niet in de camera maar pas als ze zijn overgebracht naar de computer en je de beelden in groter formaat kunt bekijken. Dit betekent dat je met een groot aantal opnames komt te zitten en die hoeveelheid moet je goed kunnen organiseren. Een vaste routine brengt orde in de chaos. Toegegeven, je kunt niet een systeem verzinnen waarbij iedereen zich gelukkig voelt. Toch waag ik het er op om een routine te bespreken omdat het op zijn minst aan het denken zet.
Chris Breeze is een fotograaf en tegelijk in staat computerprogrammatuur te ontwikkelen. Vanuit zijn fotografische achtergrond weet hij wat een fotograaf nodig zou kunnen hebben.

Breeze Downloader

Dit blijkt uit de Downloader, die voor € 30,= van zijn site kan worden binnengehaald. Je kunt instellen de bron van de foto's - meestal een cardreader. Camera's kunnen ook met een kabel aan de computer worden aangesloten zodat via de Verkenner van Windows de digitale bestanden naar de harde schijf worden overgezet. Dit kost echter stroom van de batterijen in de camera en dat is verspilling. Als je de geheugenkaart in een cardreader plaatst en die via een USB-kabel met de computer verbindt heeft de overdracht geen onnodig stroomverbruik van de camerabatterijen tot gevolg. In Downloader stel je vervolgens de map op de harde schijf waarin de bestanden terecht moeten komen. Die map kun je projectnaam geven waardoor alle opnames, die voor dat project zijn gemaakt, bij elkaar komen en gemakkelijk teru te vinden zijn. Een projectnaam is bijvoorbeeld "datum (jjmmdd)_onderwerp" en de naam van het bestand is gelijk aan het nummer dat de camera aan de opname heeft gegeven. Tenslotte maakt Downloader het geheugenkaartje leeg. Met deze eenvoudige handelingen is vanaf het begin ordening aangebracht in de digitale bestanden, die je in waarde moet vergelijken met het negatief uit het analoge tijdperk.
De volgende stap is het selecteren van de beelden, die de moeite waard zijn om te worden bewerkt en bewaard.

Breeze Browser
Ook van Chris Breeze is een programma om de beelden te bekijken, te selecteren, te verplaatsen, van formaat te veranderen, van een watermerk te voorzien, kortom de ordening te verfijnen. De kracht van dit programma zit hem voornamelijk in de mogelijkheid van batchverwerking. Je hoeft niet elk beeld apart te rubriceren, maar op een geselecteerde hoeveelheid - een stapel - wordt in één handeling een routine losgelaten. De Browser is voor € 50,= via de site van Chris Breezer aan te schaffen.
BreezeBrowser werkt snel en nauwkeurig en biedt de mogelijkheid om een groot aantal handelingen geautomatiseerd uit te voeren. Zelf gebruik ik BreezeBrowser om bestanden te selecteren en ze van een "tag" (label) te voorzien. De selectie gaat naar een speciale map voor verdere verwerking. De rest gaat naar de archiefmap. Na bewerking wordt het eindproduct middels BreezeBrowser voorzien van een copyrightvermelding. In de vorm van "templates" zijn nog talloze andere handelingen te automatiseren. Peter Berger uit Oostenrijk (www.peterberger.at) heeft enkele zeer zinvolle templates ontwikkeld die gratis kunnen worden gedownload.

BreezeBrowser laat niet alleen het beeld in verschillende afmetingen zien, bijvoorbeeld schermvullend of als thumbnail, maar geeft ook een histogram en de Exif-data. Deze gegevens vergemakkelijken de selectie omdat ze wat vertellen over de fotografische kwaliteit van het beeld en daarmee over de mogelijkheid om er uiteindelijk een goede afdruk van de maken.
Een belangrijk gereedschap van BreezeBrowser zet de RAW bestanden om in TIF of JPEG bestanden. Langzamerhand worden de meeste camera's ondersteund. Dit komt goed van pas voor hen die beschikken over Adobe Photoshop Elements 2.0. Afgezien van een groot aantal uitstekende eigenschappen mist het de mogelijkheid om RAW-bestanden te converteren en kan deze derhalve niet bewerken.

De aanschaf van Breeze Downloader en Browser wordt sterk aanbevolen aan hen die niet over Photoshop CS of Elements 3.0 beschikken.________________________________________
Alle rechten voorbehouden © Henk Backer 2003 - 2011