SAMENGESTELD DOOR
HENK BACKER
0.
(verschijnt binnenkort)
6.
Beeldbewerking in Photoshop
12.
Productbesprekingen
1.
Inleiding
7.
Lesbrieven
13.
Externe sites
2.
Kleurbeheer
8.
Photoshop Tips
14.
 
3.
Workflow Adobe Lightroom
9.
Een toelichting op ....
15.
Trefwoorden
4.
Hoe beginnen met Lightroom 4?
10.
Esthetica en fotografie
16.
Woordenlijst
5.
Workflow DxO en Lightroom
11.
Insteekmodules (plugins)
17.
Colofon en contact

Zoeken op trefwoord:
11-11-2010

 

expoaperture2 van expoimaging

een rekenschijf ten behoeve van scherptediepte

In principe zal de fotograaf er voor zorgen om een scherpe foto te maken. Toch kan het aantrekkelijk zijn om een deel van het onderwerp scherp en de rest minder scherp weer te geven waardoor de aandacht extra op dat deel wordt gevestigd. Scherptediepte kan een extra creatief accent aan een foto geven. De fotograaf maakt dan gebruik van het verschijnsel dat een lens, die op een onderwerp is scherp gesteld onder bepaalde instellingen een stukje voor en een stukje achter het onderwerp ook scherp weergeeft. De rest van de voorgrond en van de achtergrond is onscherp.
Scherptediepte is afhankelijk van een aantal camera-instellingen. Het vereist echter nogal wat ervaring om het scherptediepte-gebied te bepalen bij een gegeven instelling. Derhalve verschijnen allerlei grafische hulpmiddelen op internet om de fotograaf te leren wat scherptediepte is. Het nadeel van deze hulpmiddelen is dat ze niet beschikbaar zijn tijdens een fotoshoot buiten de deur. Een handig hulpmiddel om ter plaatse de scherptediepte te berekenen is de "expoaperture2" rekenschijf van expoimaging. Het gebruik van deze rekenschijf geeft inzicht in het fenomeen scherptediepte en biedt door de grote nauwkeurigheid houvast bij het werken met scherptediepte.
expoaperture2 scherptediepte-gids
De scherptediepte-gids bestaat uit verschillende schijven met een kleurcode waarmee scherptediepte-berekeningen gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd. De diameter is 10 centimeter, zodat ze gemakkelijk kunnen worden meegenomen tijdens een fotoshoot.

 

Voorkant

Achterkant


expoaperture2 is een bijzonder handig hulpmiddel, dat ruime aandacht verdient. Omdat de bijgevoegde handleiding in het Engels is geschreven, is een Nederlandse vertaling beschikbaar op het te downloaden pdf-bestand.

expoaperture2 is onder andere on-line te bestellen bij Kamera Express in Capelle aan den IJssel en kost € 32,99 (inclusief BTW)

 ________________________________________
Alle rechten voorbehouden © Henk Backer 2003 - 2011