SAMENGESTELD DOOR
HENK BACKER
0.
(verschijnt binnenkort)
6.
Beeldbewerking in Photoshop
12.
Productbesprekingen
1.
Inleiding
7.
Lesbrieven
13.
Externe sites
2.
Kleurbeheer
8.
Photoshop Tips
14.
 
3.
Workflow Adobe Lightroom
9.
Een toelichting op ....
15.
Trefwoorden
4.
Hoe beginnen met Lightroom 4?
10.
Esthetica en fotografie
16.
Woordenlijst
5.
Workflow DxO en Lightroom
11.
Insteekmodules (plugins)
17.
Colofon en contact

Zoeken op trefwoord:
30-01-2011

 

ROGUE FLASH BENDERS

 

ExpoImaging heeft de Rogue Flash Bender uitgebracht. Zoals uit bijgaande foto's blijkt is de Flash Bender een half-stijf wit scherm waarmee de lichtbundel van de naar boven gerichte flitser kan worden weerkaatst. We kennen het diffuse opzetstukje waarmee de flits ontdaan wordt van het harde effect. Het half-doorzichtige kunststof tempert de kracht van de flits, maar doet er verder niets mee. De Flash Bender tempert de kracht van de flits niet maar vangt hem op en verspreidt het licht in een richting waarop de fotograaf invloed heeft. Hij kan de Flash Bender namelijk buigen. De flits wordt dus niet naar het plafond gericht en aldaar gereflecteerd. De flits wordt door de Flash Bender direct boven de flitser opgevangen en verstrooid gestuurd naar het verlichte, te fotograferen object.

De Flash Bender wordt geleverd in een pakket met drie exemplaren van verschillende afmetingen. De kleinste - Foto 1 - kan alleen maar rond worden gebogen. De stuurmogelijkheid is bepekt, maar door de afmeting is de Flash Bender beter hanteerbaar. De andere twee - zie Foto 2 en vooral Foto 3 - zijn van groter formaat, breder dan de flitser en de verbuigingen zijn veelzijdig. In de breedte kunnen delen worden afgeschermd, dan wel geaccentueerd.

De praktijkproeven hebben uitgewezen dat de kleinste Flash Bender heel goed bruikbaar is met de flitser op de camera. Voor de twee andere geldt dat die het beste tot hun recht komen als de flitser de Flash Bender op een statief wordt geplaatst. De opstelling is daardoor wel minder flexibel maar voor bij voorbeeld portretfotografie prima buikbaar.

Zeker bij strobist verlichting is de Flash Bender goed toepasbaar en aldus een relatief goedkope oplossing. De grotere formaten kunnen ook als snoot worden opgerold om een kleine cirkel van geconcentreerd licht te bewerkstelligen.

In Nederland zijn de FlashBenders verkrijgbaar bij CameraNu.nl

 

Foto 1

Foto 2

Foto 3

 


________________________________________
Alle rechten voorbehouden © Henk Backer 2003 - 2011