SAMENGESTELD DOOR
HENK BACKER
0.
(verschijnt binnenkort)
6.
Beeldbewerking in Photoshop
12.
Productbesprekingen
1.
Inleiding
7.
Lesbrieven
13.
Externe sites
2.
Kleurbeheer
8.
Photoshop Tips
14.
 
3.
Workflow Adobe Lightroom
9.
Een toelichting op ....
15.
Trefwoorden
4.
Hoe beginnen met Lightroom 4?
10.
Esthetica en fotografie
16.
Woordenlijst
5.
Workflow DxO en Lightroom
11.
Insteekmodules (plugins)
17.
Colofon en contact

Zoeken op trefwoord:
31-01-2008

 

huey

Uit de inhoud van deze site blijkt hoe belangrijk kleurbeheer is voor een juiste weergave van kleuren op het beeldscherm en - na het afdrukken - op het papier. Het proces van kleurbeheer begint bij de correcte instelling van het beeldscherm. Gebruikers van Photoshop hebben de beschikking over Adobe Gamma, dat kan worden geactiveerd vanuit het Configuratiescherm van Windows 2000 of XP. Omdat Windows het kleurbeheer heeft verwaarloosd, is het goed dat Adobe met een gratis en eenvoudig hulpmiddel is gekomen om toch enigermate invloed te hebben op de kleurweergave van de monitor.

Het belangrijkste nadeel van Adobe Gamma blijft dat het resultaat sterk afhangt van subjectieve beoordelingen. Een veel nauwkeuriger resultaat kan worden bereikt met een colorimeter . Op deze site is aandacht besteed aan de Spyder 2 Pro van ColorVision. De prijs van dit pakket bedraagt € 180 voor de basisuitvoering en € 290 voor professionele apparaat. Deze bedragen weerhouden velen er nog van om tot aanschaf over te gaan.

Pantone is sinds enige tijd op de markt met huey, waarmee objectieve kleurmetingen op een beeldscherm kunnen worden uitgevoerd. Het apparaat berekend aan de hand van de metingen het kleurprofiel voor het desbetreffende beeldscherm. Wat zeer bijzonder is, is constante meting van het omgevingslicht, waardoor huey het profiel aanpast aan de zich wijzigende lichtomstandigheden in het vertrek waar het beeldscherm staat.

De prijs van hue ligt rond € 90.


De installatie van de software verloopt probleemloos. huey krijgt een plaats in een speciale houder waardoor de meter hetzelfde omgevingslicht waarneemt als het beeldscherm. Met een dun kabeltje wordt de verbinding met een USB opening aangebracht. Het geheel is dermate licht, dat huey tijdens het calibratieproces aan het kabeltje voor de monitor kan hangen.

Een uiterst eenvoudig interactief beeldscherm leidt de gebruiker door het calibratieproces, dat niet meer dan enkele minuten in beslag neemt. De calorimeter tast tijdens dat proces de kleuren rood groen en blauw af en vervolgens een aantal gradaties van wit tot zwart.

In het dialoogvenster kan worden aangegeven of al dan niet permanente omgevingslichtmeting moet worden toegepast en of te zijner tijd moet worden gewaarschuwd als het calibreren moet worden herhaald.

Ik was in de gelegenheid om de kleurprofielen van huey te vergelijken met de resultaten van enkele andere systemen, waarbij nauwelijks afwijkingen voorkwamen.

Op grond hiervan en in combinatie met prijs en uitvoering kan ik huey sterk aanbevelen________________________________________
Alle rechten voorbehouden © Henk Backer 2003 - 2011