SAMENGESTELD DOOR
HENK BACKER
0.
(verschijnt binnenkort)
6.
Beeldbewerking in Photoshop
12.
Productbesprekingen
1.
Inleiding
7.
Lesbrieven
13.
Externe sites
2.
Kleurbeheer
8.
Photoshop Tips
14.
 
3.
Workflow Adobe Lightroom
9.
Een toelichting op ....
15.
Trefwoorden
4.
Hoe beginnen met Lightroom 4?
10.
Esthetica en fotografie
16.
Woordenlijst
5.
Workflow DxO en Lightroom
11.
Insteekmodules (plugins)
17.
Colofon en contact

Zoeken op trefwoord:
20-12-2006

 


LENSBABY 3G

 

Soms verlang je als fotograaf heimelijk terug naar die technische camera van vroeger. Met behulp van de balg en enkele stelschroeven kon je je beeld manipuleren, perspectief corrigeren, de scherptediepte instellen, enzovoort. Veel van deze handelingen kunnen in het digitale tijdperk middels Photoshop en andere beelbewerkingsoftware worden nagebootst. Toch is dat niet altijd te vergelijken met het werken in het veld wanneer je de instellingen aan je verlangens aanpast voordat je de opname maakt. Welnu, Lensbaby 3G biedt een hulpmiddel dat tot op zekere hoogte vergelijkbare mogelijkheden kent.


Lensbaby 3G op een digitale eenogige reflexcamera
. Lensbaby is een hulpstuk dat op de camerabody wordt geplaatst. Het is een balg die met de hand in verschillende standen kan worden gezet en waarmee delen van het beeld scherp en tegelijk andere delen onscherp kunnen worden opgenomen. Met behulp van drie stelschroeven kan de gekozen instelling worden gefixeerd. Bijgeleverd wordt een set met diafragmaringen.

Lensbaby is een hulpstuk dat op de camerabody wordt geplaatst. Het is een balg die met de hand in verschillende standen kan worden gezet en waarmee delen van het beeld scherp en tegelijk andere delen onscherp kunnen worden opgenomen. Met behulp van drie stelschroeven kan de gekozen instelling worden gefixeerd. Bijgeleverd wordt een set met diafragmaringen.

Scherpstellen met één van de drie stelschroeven

De site van Lensbaby geeft een duidelijk beeld. Transcontinenta is de importeur in Nederland en stelde een exemplaar voor testdoeleinden beschikbaar.

Mijn indruk is dat Lensbaby 3G een hulpstuk is waarmee bijzondere effecten kunnen worden bereikt. Het vergt enig geduld om het instellen onder de knie te krijgen, maar dan kun je tamelijk nauwkeurig werken. Vooral het gebruik van de stelschroeven is een duidelijk voordeel boven de eerste versie van Lensbaby, die deze voorziening moest ontberen. De beste resultaten worden bereikt met een groot diafragma. De scherptediepte is dan vanzelf al korter en het effect wordt daardoor des te duidelijker.

Dit brengt mij op het tweede aandachtspunt. Lensbaby is vooral goed te gebruiken onder slechtere lichtomstandigheden. Je moet bedenken dat door het gebruik van Lensbaby de kwalitatief hoogwaardige lens tijdelijk in de koffer moet. Lensbaby komt namelijk in de plaats van het objectief. Bij minder goed licht vervalt toch al een deel van de lenskwaliteit en tevens kun je dan met je originele objectief minder goed scherptediepte-effecten teweegbrengen.

Conclusie: Lensbaby 3G is een hulpmiddel waarmee mooie resultaten kunnen worden bereikt, vooral bij minder goed licht en bij een grote lensopening. De prijs - € 250 inclusief BTW - is gezien de mogelijkheden en de kwaliteit van het product zeker redelijk te noemen.________________________________________
Alle rechten voorbehouden © Henk Backer 2003 - 2011