SAMENGESTELD DOOR
HENK BACKER
0.
(verschijnt binnenkort)
6.
Beeldbewerking in Photoshop
12.
Productbesprekingen
1.
Inleiding
7.
Lesbrieven
13.
Externe sites
2.
Kleurbeheer
8.
Photoshop Tips
14.
 
3.
Workflow Adobe Lightroom
9.
Een toelichting op ....
15.
Trefwoorden
4.
Hoe beginnen met Lightroom 4?
10.
Esthetica en fotografie
16.
Woordenlijst
5.
Workflow DxO en Lightroom
11.
Insteekmodules (plugins)
17.
Colofon en contact

Zoeken op trefwoord:
30-01-2007

 


COLORVISION PRINTFIX PRO

 

ColorVision heeft het gereedschap voor kleurbeheer uitgebreid. Verraste het bedrijf in 2004 met de komst van de Spyder (inmiddels aangevuld met de tweede versie waarmee ook beamers kunnen worden gekalibreerd) tijdens de Photokina 2006 kwam PrinFix Pro uit.

Print Fix Pro bestaat uit een intuïtief software programma en een spectrocolorimeter.

De spectrocolorimeter is essentieel om de kleuren van een niet gekalibreerde printer te meten. Deze meetwaarden dienen als basis voor de berekening van de gewenst printer output. Hiervoor gaat de software aan de gang.

De software is bijzonder intuïtief en biedt de mogelijkheid om de te maken profielen goed te documenteren, zodat steeds op eerdere resultaten kan worden terug gegrepen. Hieronder volgen enkele schermafbeeldingen:

In bovenstaand scherm kunnen de nodige gegevens worden ingevuld die van belang zijn voor de kenmerken van het profiel. Het moge bekend zijn, dat – indien hoge eisen worden gesteld aan kleurbeheer – voor iedere combinatie van printer-inktpatronen-papier een apart profiel moet worden gemaakt.

Alvorens tot de werkelijke kleurmeting over te gaan biedt de software de mogelijkheid om het functioneren van de printer te testen. Het is de bedoeling om een target-kaart te gaan afdrukken die de kleuren weergeeft van de ongekalibreerde printer, maar de spuitkanalen van de printer moeten niet verstopt zijn.

Vervolgens wordt de keus geboden uit een aantal target-kaarten: met 150, of 225, of 729 kleurvlakken. Hoe meer kleurvlakken, hoe nauwkeuriger het profiel. De keerzijde van de medaille is dat het meten van meer kleurvlakken ook meer tijd kost. Iedere gebruiker zal voor zichzelf moeten uitmaken waar de voorkeur naar uitgaat. Mijn ervaring is, dat de kaart met 225 kleurvlakken op één kaart tot een prima bruikbaar profiel leidt.


De meetwaarden kunnen worden opgeslagen voor later gebruik. Mocht blijken dat het profiel niet geheel aan de verwachtingen voldoet, dan is aanpassing in het volgende scherm mogelijk.

In het laatste scherm kunnen namelijk profafdrukken worden gemaakt. Voldoet een afdruk niet geheel dan zijn er talloze mogelijkheden om het profiel bij te stellen. De waarheid gebied mij te zeggen, dat ik hiervan geen
gebruik heb hoeven maken.


 

PrintFix Pro kost € 499,= (inclusief BTW bij Kamera-Express) en ligt daarmee ver onder de prijs van vergelijkbare gereedschappen. De aankoop van een bundel bestaande uit Spyder 2.0 voor beeldschermkalibratie en PrinFix Pro voor printerkalibratie is met een totaal bedrag van € 599,== nog voordeliger. Bedenk, dat voor vergelijkbare systemen bedragen van € 1.500,= of meer moet worden betaald.

ColorVision is er in geslaagd om objectief kleurbeheer voor de gevorderde amateur bereikbaar te maken en zowel Spyder als PrintFix Pro kunnen dan ook van harte worden aanbevolen.

 

 


________________________________________
Alle rechten voorbehouden © Henk Backer 2003 - 2011