SAMENGESTELD DOOR
HENK BACKER
0.
(verschijnt binnenkort)
6.
Beeldbewerking in Photoshop
12.
Productbesprekingen
1.
Inleiding
7.
Lesbrieven
13.
Externe sites
2.
Kleurbeheer
8.
Photoshop Tips
14.
 
3.
Workflow Adobe Lightroom
9.
Een toelichting op ....
15.
Trefwoorden
4.
Hoe beginnen met Lightroom 4?
10.
Esthetica en fotografie
16.
Woordenlijst
5.
Workflow DxO en Lightroom
11.
Insteekmodules (plugins)
17.
Colofon en contact

Zoeken op trefwoord:
20-10-2010

 

CCD of CMOS SENSOR SCHOONMAKEN

Tijdens het wisselen van de lenzen van een Digital Single Lens Reflex (DSLR) camera kan er stof op de sensor terecht komen. Deze stofjes verschijnen als vlekjes op de foto (zie Figuur 1.)

Figuur 1. Vlekken veroorzaakt door stofjes op de sensor


Er bestaan nogal wat misverstanden over het verwijderen van stof op de sensor. Hierdoor is menige eigenaar van een DSLR-camera angstig geworden om dit karweitje zelf op te kappen. Toch is het een - weliswaar nauwkeurige - gemakkelijke klus. Je hoeft er niet voor naar de fotowinkel, je bent je camera niet dagen (of weken) kwijt en voor de prijs van een schoonmaakbeurt heb je voldoende betrouwbaar materiaal voor meerdere door jezelf uitgevoerde beurten.
Eerst even over de misverstanden. Zo wordt beweerd dat je gemakkelijk de sensor zou kunnen beschadigen, waardoor hij onbruikbaar wordt. De prijs van de reparatie zou ongeveer gelijk zijn aan de aanschaf van een nieuwe camera. Niets van dat alles is waar. Elke sensor is beschermd door een dunne transparante laag, zodat je bij een schoonmaakbeurt het gevoelige materiaal van de sensor niet aanraakt en dus ook niet kunt beschadigen.
Er bestaat een duidelijke en ongevaarlijke procedure waarbij gebruik wordt gemaakt van de producten van “Photographic Solutions Inc.”, te weten “Sensor Swab” en “Eclipse”. Een Sensor Swab is een wisser, een hygiënisch lapje dat om een staafje is gebonden en Eclipse is zuivere, vluchtige reinigingsvloeistof. CCD- en CMOS-sensoren kunnen hiermee worden gereinigd. De prijs is ongeveer € 45,= voor 12 swabs en € 10,= voor 59ml vloeistof.
Als de procedure alleen toegankelijk zou zijn op het beeldscherm van je computer, is het lastig er mee te werken. Daarom kun je een PDF-bestand downloaden en afdrukken zodat je de uitvoerige beschrijving tot je beschikking hebt.


PDF-bestand downloaden________________________________________
Alle rechten voorbehouden © Henk Backer 2003 - 2011