SAMENGESTELD DOOR
HENK BACKER
0.
(verschijnt binnenkort)
6.
Beeldbewerking in Photoshop
12.
Productbesprekingen
1.
Inleiding
7.
Lesbrieven
13.
Externe sites
2.
Kleurbeheer
8.
Photoshop Tips
14.
 
3.
Workflow Adobe Lightroom
9.
Een toelichting op ....
15.
Trefwoorden
4.
Hoe beginnen met Lightroom 4?
10.
Esthetica en fotografie
16.
Woordenlijst
5.
Workflow DxO en Lightroom
11.
Insteekmodules (plugins)
17.
Colofon en contact

Zoeken op trefwoord:
20-11-2010

 

SOFTPROOF VOOR ADOBE LIGHTROOM 3

 

Bij veel gebruikers van Adobe Lightroom bestond vanaf het begin behoefte aan de functie softproofing. Toen ook Lightroom 3 deze functie moest ontberen heeft Jim Keir - enthousiast fotograaf en ontwerper van enkele plug-ins voor Lightroom - de leemte opgevuld.

Softproofing is een voorinstelling van hoe een foto er als afdruk zal uitzien indien gebruik is gemaakt van een ICC kleurprofiel en van een gekalibreerd computer beeldscherm. Afdrukprofielen worden tegenwoordig door de gerenommeerde papierfabrikanten (Epson, Hahnemühle, Moab, enz.) gratis als download beschikbaar gesteld. Voor het kalibreren van het beeldscherm is de Spyder van ColorVision ideaal.
Softproof is een snelle, gemakkelijk te gebruiken plug-in. Onderstaande afbeelding geeft een indruk van het scherm dat wordt geopend via Bestand>Plug-inopties.

 

 

De linker afbeelding geeft de originele afbeelding weer. Rechts staat de afbeelding waarbij de profielen van beeldscherm en printer en de conversieoptie (rendering intent) als parameter worden ingegeven. Als extra informatie kan tevens de gamutwaarschuwing, “Blackpoint Compensation” en de simulatie van wit papier meespelen. Omdat Softproof via Lightroom wordt geopend, kan de rechter afbeelding middels het commando “Save and Stack” samen met de originele afbeelding in Lightroom worden bewaard. Aan de bovenrand van het scherm kunnen instellingen met verschillende printerprofielen worden aangemaakt, waardoor snel van het ene profiel naar het andere kan worden overgeschakeld. Een uitgebreide handleiding wordt meegeleverd.


De prijs van het profiel is £ 10,=. Een proefversie kan worden gedownload via http://www.lightroom-plugins.com/ProofIndex.php. De plug-in is zowel voor de Mac als voor Windows bruikbaar.________________________________________
Alle rechten voorbehouden © Henk Backer 2003 - 2011