SAMENGESTELD DOOR
HENK BACKER
0.
(verschijnt binnenkort)
6.
Beeldbewerking in Photoshop
12.
Productbesprekingen
1.
Inleiding
7.
Lesbrieven
13.
Externe sites
2.
Kleurbeheer
8.
Photoshop Tips
14.
 
3.
Workflow Adobe Lightroom
9.
Een toelichting op ....
15.
Trefwoorden
4.
Hoe beginnen met Lightroom 4?
10.
Esthetica en fotografie
16.
Woordenlijst
5.
Workflow DxO en Lightroom
11.
Insteekmodules (plugins)
17.
Colofon en contact

Zoeken op trefwoord:
30-01-2005

 

COLORVISION - SPECTROPRO

Kamera Express in Capelle aan den IJssel stelde SpectroPro beschikbaar, het sluitstuk van de range producten die ColorVision voor een doeltreffend kleurbeheer beschikbaar heeft.
SpectroPro bestaat uit een spectrocolorimeter en het vernieuwde softwarepakket ProfilerPro. Het profileringproces begint met het laden van een targetkaart, die beschikbaar is in uitvoeringen met 27, 125, 150 en 729 kleurvlakken. Deze kaart wordt geprint en vervolgens met de spectrocolorimeter opgemeten. Aan de hand van de verschillen berekent de software het kleurprofiel voor de printer met het toegepaste afdrukmedium. Omdat het opmeten buiten de computer gebeurt met de spectrocolorimeter kan het systeem eveneens worden gebruikt voor het profileren van de flatbedscanner.
Het instrumentarium is in prijs veel gunstiger dan vergelijkbare uitvoeringen van andere merken. Dat heeft evenwel consequenties. Het opmeten van een targetkaart is tamelijk tijdrovend omdat elk kleurvlakje apart moet worden gemeten.
Met een kleurkaart van 125 vlakjes ben je ongeveer 20 minuten bezig en voor een kaart met 729 vlakjes laat de handleiding je meer dan een uur uittrekken. Hoe meer vlakjes worden gemeten, hoe nauwkeuriger het profiel wordt. Toch kan ik mij voorstellen dat menigeen zich niet voldoende tijd gunt om voor bijvoorbeeld ieder afdrukmedium een apart profiel samen te stellen hoewel dat eigenlijk het meest wenselijk is.


________________________________________
Alle rechten voorbehouden © Henk Backer 2003 - 2011