SAMENGESTELD DOOR
HENK BACKER
0.
(verschijnt binnenkort)
6.
Beeldbewerking in Photoshop
12.
Productbesprekingen
1.
Inleiding
7.
Lesbrieven
13.
Externe sites
2.
Kleurbeheer
8.
Photoshop Tips
14.
 
3.
Workflow Adobe Lightroom
9.
Een toelichting op ....
15.
Trefwoorden
4.
Hoe beginnen met Lightroom 4?
10.
Esthetica en fotografie
16.
Woordenlijst
5.
Workflow DxO en Lightroom
11.
Insteekmodules (plugins)
17.
Colofon en contact

Zoeken op trefwoord:
8-01-2005

 

ALAIN BRIOT OVER DE DIGITALE "PROSUMER" CAMERA

 

Alain Briot is een van de meest succesvolle landschapfotografen die tegenwoordig in de USA werkt. Hij ontving zijn opleiding aan de Ecole des Beaux Arts in Parijs, behaalde een Masters degree in Fine Arts en is nu bezig zijn proefschrift te schrijven voor de titel van PhD (Doctor). Normaal werkt hij met een professionele groot formaat uitrusting. Tijdens zijn laatste bezoek aan Parijs heeft hij het gebruik van een DSLR (digitale eenogige reflex) camera - Canon 300D Rebel - onderzocht. Hij geeft daarvan een uitvoerig verslag op de website The Luminous Landscape van Michael Reichmann (http://luminous-landscape.com/ ). In de laatste alinea vat hij zijn bevindingen samen, die dermate belangwekkend zijn, dat daarvan hieronder een vertaling is gemaakt. Het hele artikel - in het Engels - staat onder http://luminous-landscape.com/reviews/paris-rebel.shtml, getiteld "A rebel in Paris".

De resultaten van twee weken fotograferen in Parijs geven mij de indruk dat de afdrukken vergelijkbaar zijn met het 4x5" formaat. (Dit is een uitgesproken professioneel film formaat van ± 10x12cm dat gebruikt wordt in technische camera's - red.) Dit geldt zeker voor scherpte en algehele kwaliteit tot een afmeting van ± 30x40cm. Ik heb nog geen grotere afdrukken gemaakt. Als ik tot zo'n conclusie kom betekent dat nogal wat, want ik ben gewend aan het filmformaat 4x5" omdat ik hiermee optimale kwaliteit bereik op verschillende niveaus.

Als je toch niet van plan bent om geweldige vergrotingen te maken, is het best de moeite waard om het digitale equivalent van 24x36cm te overwegen. Vooral bij het corrigeren van onderbelichte schaduwpartijen, fotografie bij nacht of in weinig licht wint de 300D het van het 4x5" formaat. Zeker als je dan het gewicht van je apparatuur en de snelheid van werken in aanmerking neemt. Daarbij komt dat Photoshop de mogelijkheid biedt om vignettering weg te werken en de schaduwen te corrigeren, hetgeen bijzonder aantrekkelijk is. Eigenlijk bestaat er buiten Photoshop geen enkele mogelijkheid om deze correcties zo goed uit te voeren. Vooral vanuit het RAW-formaat is er geen equivalent. Nog steeds kampen verwisselbare objectieven met vignettering en bij gescande foto's moeten de schaduwen vaak worden opgelicht. De software die hiervoor beschikbaar is begint achter te lopen vergeleken met RAW.

Ik zie een duidelijke vooruitgang in de ontwikkeling van zowel software als hardware in de richting dat digitaal de overhand gaat krijgen. Met andere woorden, het is nu al zo dat het digitale proces moet worden omarmd om de beste resultaten te bereiken, zo niet volledig dan toch ten dele. Ik zie geen andere weg. Afmeting is niet langer de enige garantie voor kwaliteit. Kunstenaars die digitaal werken en die niet verder vergroten dan tot 30x40cm, of misschien zelfs 40x50cm, kunnen gemakkelijk concurreren met 4x5" kwaliteit. Een camera als de Canon 300D doet niet onder voor dit formaat; en dat is dan een camera die niet per se tot de professionele camera's gerekend wordt.

Dit laatste punt brengt me op een andere constatering. De camera's in het consumenten segment hebben langzamerhand de mogelijkheid om professionele resultaten op te leveren. Sommige specificaties, die als onmisbaar in het professionele segment worden beschouwd, ontbreken soms nog. Zo mist de 300D de mogelijkheid om de spiegel op te klappen en vast te zetten. Het autofocussysteem is beperkt tot zeven punten en de camera heeft een kunststof body. De Sony F828, nog een kandidaat in deze categorie, heeft geen verwisselbare objectieven maar beschikt wel over een Zeiss zoomlens, veroorzaakt chromatische aberratie en is desondanks in staat top kwaliteit foto's te produceren met behoorlijke afmetingen.

De grens tussen apparatuur voor de professional en die voor de amateur begint te vervagen. Hij is al nooit zo duidelijk geweest, maar we konden ons tenminste op de prijs verlaten als indicatie voor de kwaliteit. Dit schijnt niet langer het geval te zijn. De deur naar uitstekende beeldkwaliteit gaat open voor hen die goede keuzes maken in plaats van onbeperkt geld uitgeven. We mogen hopen dat de kennis omtrent het gebruik van deze spannende apparatuur belangrijker wordt dan de apparatuur op zich. En des te meer mogen we hopen dat de bereikte resultaten zelfs nog belangrijker worden dan kennis en apparatuur tezamen. Uiteindelijk zitten we met een beeld, op papier of op het scherm. Hoe dat beeld tot stand is gekomen, met welke camera en met welke software moet eigenlijk niet meer belangrijk zijn.
 


________________________________________
Alle rechten voorbehouden © Henk Backer 2003 - 2011