SAMENGESTELD DOOR
HENK BACKER
0.
(verschijnt binnenkort)
6.
Beeldbewerking in Photoshop
12.
Productbesprekingen
1.
Inleiding
7.
Lesbrieven
13.
Externe sites
2.
Kleurbeheer
8.
Photoshop Tips
14.
 
3.
Workflow Adobe Lightroom
9.
Een toelichting op ....
15.
Trefwoorden
4.
Hoe beginnen met Lightroom 4?
10.
Esthetica en fotografie
16.
Woordenlijst
5.
Workflow DxO en Lightroom
11.
Insteekmodules (plugins)
17.
Colofon en contact

Zoeken op trefwoord:
3-02-2005

 

VAN DOKA TOT BUREAUBLAD - HET ONTSTAAN VAN PHOTOSHOP

Vertaling van een artikel van Derrick Story

Gereedschapbalken
door de jaren heen

 

Versie 1.07

Versie 2.51
In februari 2005 is het vijftien jaar geleden dat Photoshop als versie 1.0 voor het eerst beschikbaar kwam.
Het verhaal over één van de meest vooraanstaande applicaties begint in Ann Arbor, Michigan (USA) bij Glenn Knoll, een hoogleraar aan een "college" Glenn was een foto-enthousiast die een donkere kamer in het souterrain van zijn huis had ingericht. Hij was echter ook bezeten van technologie en gefascineerd door de ontwikkelingen rond de personal computer. Zijn twee zoons, Thomas en John, hadden de nieuwsgierige geest van hun vader geërfd. Een de visie op een toekomstige ontwikkeling ontstond toen zij zowel met de doka als met de Apple II Plus in aanraking kwamen, dat pa voor nader onderzoek mee naar huis bracht.
"Fotografie was al een hobby van me toe ik nog op de middelbare school zat" vertelt Thomas. "In pa's doka leerde ik zwart/wit en kleurenafdrukken te maken en ook over het balanceren van kleur en over contrast".
Terwijl Thomas zich bezig hield met kleurmanipulatie in de kelder voelde John zich aangetrokken tot die vreemde doos die PC werd genoemd. "In 1978 zat ik voor het eerst achter een computer en begon hem te gebruiken. Ik was een zestienjarige scholier toen mijn vader de AppleII Plus met 64k RAM-geheugen kreeg" herinnert John zich.
"Er was nog iets dat als herinnering is blijven hangen" vertelt John. In 1984 las ik in een nummer van Time een klein bericht over de Macintosh en enkele maande later kocht meneer Knoll één van de eerste Macs die op de markt kwamen.
Hoewel Thomas van het handwerk in de doka hield, had ook hij belangstelling voor computers en programmeren. In 1987 kocht hij een Apple Macintosh Plus als ondersteuning bij zijn promotiestudie over het bewerken van digitale beelden waarmee hij zijn doctorstitel wilde behalen. Tot zijn grote teleurstelling kon de MAC geen grijswaarde niveaus weergeven. Om dit op te lossen schreef Thomas een subroutine om dit effect te simuleren.
Het werk van Thomas leidde tot meer subroutines en brokken programmatuur met betrekking tot beelden. Deze stukjes computermagie kregen de aandacht van John toen hij een keer in Ann Arbor was gedurende een vakantie van zijn baan bij Industrial Light and Magic (ILM) in Marin, Californië. "Het werk van Thomas betrof de herkenning door een computer van een vastomlijnd voorwerp in een digitaal beeld. Beeldbewerking is gebaseerd op datgene wat Thomas aan het doen was en Thomas had al een behoorlijk aantal gereedschappen ontwikkeld en het viel mij op hoeveel overeenkomst er bestond met de beeldbewerkinggereedschappen van de Pixar (waarvan ik zojuist bij ILM een demonstratie had gezien). Een aantal van zijn commandoregels hadden veel overeenkomst met de commandoregels in de Unix C omgeving van de Pixar"
Kort daarop voegden ze deze codes samen en Thomas bouwde een verbazingwekkende kleine applicatie, "Display" genaamd. "Ik was verrukt" zei John, "maar ik begon om meer te vragen. Zou Display beelden in andere formaten kunnen opslaan zodat ik ze in een ander programma zou kunnen afdrukken? De beelden die ik van de ILM computer had meegenomen waren te donker op mij monitor en zo kreeg ik ook behoefte aan gereedschap om gamma te corrigeren". De vragen van John leidden Thomas af van zijn promotieonderzoek, maar ook hij werd geïntrigeerd door de mogelijkheden van beeldbewerking op een PC.
De periode van verfijning spreidde zich uit over een aantal maanden en resulteerde in een verbeterde versie van de applicatie die in 1988 ImagePro ging heten. Toen begon John voor te stellen dat ze ImagePro commercieel zouden gaan exploiteren.
"Mijn studiebeurs raakte op en mijn vrouw was in verwachting van ons eerste kind", zei Thomas. "Ik voelde de druk om mijn klus af te maken en een baan te vinden". In het begin van 1988 besloot Thomas om nog zes maanden te gebruiken om de betaversie van ImagePro af te maken en hij liet het John in Silicon Valley aan de man brengen. Vele Silicon Valley bedrijven hadden belangstelling voor het beeldbewerkingprogramma. SuperMac verwierp het omdat men niet begreep hoe ImagePro hun inmiddels succesvolle PixelPaint zou kunnen aanvullen.
BarneyScan toonde wel belangstelling. Zij boden op tijdelijke basis aan om het product, dat nu Photoshop was gaan heten, samen te voegen met hun diascanner. En zo werden in totaal 200 exemplaren van Photoshop geleverd.
In september 1988 keerde de kansen van de gebroeders Knoll zich ten goede. John presenteerde een demo aan het interne creatieve team van Adobe en zij waren enthousiast. Spoedig werd een licentieovereenkomst opgesteld en in februari 1990 - na tien maanden van ontwikkeling - werd Photoshop 1.0 uitgeleverd.
Thomas is steeds bij het project betrokken gebleven. Hij heeft nooit tijd kunnen vinden om zijn promotieonderzoek af te ronden. John heeft zijn carriere bij ILM voorgezet als chef visuele effecten bij projecten als "Mission Impossible" (1996), "Star Trek: First Contact" (1996) en "Star Wars: Episode I - The Phantom Menace" (1999). Glenn Knoll werkt nog steeds als hoogleraar aan het College of Engineering van de Universiteit van Michigan. De doka in de kelder is inmiddels vervangen door - ja, goed geraden - Photoshop.

Versie 5.5

Versie CS (8.0)
   


________________________________________
Alle rechten voorbehouden © Henk Backer 2003 - 2011