SAMENGESTELD DOOR
HENK BACKER
0.
(verschijnt binnenkort)
6.
Beeldbewerking in Photoshop
12.
Productbesprekingen
1.
Inleiding
7.
Lesbrieven
13.
Externe sites
2.
Kleurbeheer
8.
Photoshop Tips
14.
 
3.
Workflow Adobe Lightroom
9.
Een toelichting op ....
15.
Trefwoorden
4.
Hoe beginnen met Lightroom 4?
10.
Esthetica en fotografie
16.
Woordenlijst
5.
Workflow DxO en Lightroom
11.
Insteekmodules (plugins)
17.
Colofon en contact

Zoeken op trefwoord:
2-01-2011

 

NIEUWSFLITSEN

02-01-11

Bij het begin van het jaar 2011 wil ik iedereen een goed en vooral gezond jaar toewensen met veel fotoplezier. Digitale Doka zal ook in het achtste jaar van het bestaan blijven proberen om een bijdrage te leveren. Vooral de nieuwe technieken om nog gemakkelijker en nog beter tot goede beeldbewerking te komen blijven aandacht krijgen.

De belangstelling voor Digitale Doka is over de jaren tamelijk constant. Bij hoge uitzondering plaats ik hierbij een statistisch overzicht over het afgelopen jaar. Ik ben trots op de belangstelling. Die motiveert mij om te blijven produceren.

15-12-2010 Adobe heeft nieuwe gratis versies uitgebracht van Lightroom (versie 3.3) en Camera Raw (versie 6.3) met ondersteuning voor de nieuwste camera's. Lightroom voor Windows. Lightroom voor Mac. Camera Raw voor Windows. Camera Raw voor Mac
12-11-2010

Waarom zijn mijn afdrukken te donker? is een Nederlandse bewerking van Why are my prints too dark?, een artikel van Adrew Rodney, geplaatst op de website Luminous-Landscap.com van Michael Reichmann in november 2010. Het artikel behandelt uitvoerig - maar begrijpelijk - de theoretische achtergrond van het op elkaar afstemmen van beeldscherm en printer .

31-10-2010 Een nieuwe beschrijving van de u-point technologie van NIK Software is opgenomen, waarbij tevens aandacht is besteed aan de nieuwste ontwikkeling, te weten HDR Efex Pro
20-10-2010 Over het schoonmaken van de sensor in de DSLR camera bestaat veel verwarring. In het artikel "CCD en CMOS sensor schoonmaken" en de daarbij behorende uitleg op een apart te downloaden PDF-bestand wordt een goede procedure uitgelegd.
15 okt 2010

Tijdens Photokina 2010 werd gedemonstreerd met een scherptediepte rekenschijf, expoaperture2. Deze rekenschijf biedt snel een duidelijk inzicht in de factoren die bepalend zijn voor de scherptediepte . Zie verder onder Produktbesprekingen

3 mei 2009 Onder het hoofd "Workflow Adobe Lightroom" is een nieuwe lesbrief geplaatst over afdrukinstellingen in Lightroom.
24 mrt 2009 Het derde hoofdstuk van de basis werkmethode voor Lightroom is opgenomen onder "Workflow Adobe Lightroom"
13 mrt 2009 DxO heeft een upgrade uitgebracht van Optics Pro 5.3.3 waarin nu de Canon 5D Mark II en de Nikon D3x worden ondersteund.
4 mrt 2009 De eerste twee hoofdstukken van de basis werkmethode voor Lightroom is opgenomen onder "Workflow Adobe Lightroom"
4 mrt 2009 Adobe heeft Lightroom 2.3 uitgebracht waarin nu een versie in de Nederlandse taal is opgenomen. Hier downloaden.
3 mrt 2009 Canon heeft verbeteringen uitgebracht voor de EOS-1D Mark III en EOS-1Ds Mark III. Eigenaars van deze camera's wordt aangeraden de desbetreffende mededeling te lezen op de site van DPreview.com
27 feb 2009 Scott Kelby en Matt Kloskowski van NAPP hebben een contract gesloten met Nikon om iedere week een film te maken met tips voor de Nikon en Capture NX2 gebruikers. De eerste film heeft enkele handige tips.
23 feb 2009

We kennen waarschijnlijk allemaal de site van DxOMark waar aan de hand van uitgebreide sensor tests een getalsmatige vergelijking van de kwaliteiten kan worden gemaakt. De behoefte om de verschillende factoren te kwantificeren, die bepalend zijn voor de keuze van een camera, heeft onder meer geleid tot een artikel van Mark Segal op de site van Luminous Landscape. In een uitgebreide spreadsheet geeft hij de mogelijkheid tot een getalsmatige vergelijking. Hij neemt prijs, resolutie en sensorkwaliteit in aanmerking alsmede een indicatie van de maximale printafmetingen (zonder dat de opname wordt gecropt).

Het artikel heet Camera Metrics. Het is de moeite waard om de berekeningen voor enkele camera's te vergelijken.

22 feb 2009 HDRsoft, de makers van het populaire Photomatix Pro, stellen een Lightroom export plug-in beschikbaar. De plug-in stuurt een aantal opnamen van één scene met verschillende belichtingen van Lightroom naar Photomatix en stuurt ze na bewerking automatisch terug naar Lightroom.
19 feb 2009 Canon heeft de verschijning aangekondigd van "Studio Solution Software" vor beroepsfotografn met een eigen studio. Het is een compleet automatisch workflow systeem tussen het maken van de opname en het afdrukken. Het product integreert EOS camera's, image PROGRAF en PIXMA Pro printers. Lees hier meer nieuws
15 feb 2009 Na een jaar in betrekkelijke rust te hebben doorgebracht is nu een belangrijk nieuw hoofdstuk aan de site toegevoegd. Los van Adobe Photoshop is nu aan dacht besteed aan Adobe Lightroom, dat een handige applicatie is voor fotografen. Omdat kwaliteit voor velen belangrijk is, beschrijft het nieuwe hoofdstuk de samenwerking van DxOOptics Pro en Adobe Lightroom. Binnenkort zal er aan deze nieuwe applicaties afzonderlijk aandacht worden besteed.
9 mrt 2008 BENNO OP DE TAST. Nu eens iets heel anders. In het portfolio is een vluchtige impressie opgenomen van enkele kunstwerken van de genoemde expositie in het Centraal Museum te Utrecht. Om twee redenen besteed ik hieraan aandacht. In de eerste plaats om de bijzonder aard van de kunstwerken en in de tweede plaats omdat het zo moeilijk is om in een museum te fotograferen. Alleen met bestaand licht en door de vele bezoekers geen statief.
31 jan 2008 Om de kleur van fotoafdrukken te beoordelen is een daglichtlamp onontbeerlijk. Colour Confidence kondigt zojuist de GrafiLite aan, een simpele maar doeltreffende lichtbron die ook voor de veeleisende amateur betaalbaar is. Meer informatie op www.grafilite.com
30 jan 2008 Het jaar 2008 biedt weer twee maal gelegenheid aan de fotografische industrie om de nieuwe producten te tonen: de PMA Show in Las Vegas in februari en de Photokina in Keulen eind september. Dat betekent dat er dit jaar nogal wat nieuws te verwachten is en daarom heeft de redactie van Digitale Doka de draad weer opgepakt. We zullen nieuwe ontwikkelingen melden en verder de site uitbreiden met een aanbevolen workflow gebaseerd op Adobe Lightroom.
16 jul 2007 Sinds enige tijd ben ik bezig om een workflow te ontwikkelen, gebaseerd op het gebruik van Lightroom 1.1 en Photoshop CS3. Intussen heb ik gebruik leren maken van de WEB-module van Lightroom samen met de TTG Slimbox Gallery 1.6.1, een gemakkelijke en elegante manier om eigen foto's op het web te publiceren. Het resultaat is te zien in het hoofdstuk Portfolio. De gallery is in een oogwenk samengesteld en kan geheel compleet met navigatiefuncties worden ge-upload.
9 jun 2007 Adobe heeft versie 4.1 van Camera Raw uitgebracht. Deze versie is speciaal voor Photoshop CS3 en sluit nog meer aan bij de vergelijkbare functies van Lightroom.
9 jun 2007 Bibble heeft versie 4.9.8 uitgebracht van haar RAW-verwerking software. Ondersteuning van de laatste cameramodellen van Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus en Panasonic is toegevoegd. De nieuwe versie is als gratis upgrade beschikbaar voor de huidige licentiehouders.
8 jun 2007 Onder Productbesprekingen is een recensie verschenen van de zojuist verschenen DVD "Colour to Mono", geproduceerd door de Photoshop guru Guy Gowan.
1 mei 2007 Er is een begin gemaakt met de inrichting van de Fotogalerij. De oude foto's zijn verwijderd en een eerste groepje van vijf foto's is geplaatst.
28 apr 2007 De Verantwoording bij de Fotogalerij is aangepast aan de actuele hard- en software. De voorplaat in het openingsscherm toont het interieur van het Institiuut voor Beeld en geluid te Hilversum.
23 feb 2007 Lightzone heeft gratis de 2.2 Betaversie beschikbaar gesteld, die hier kan worden gedownload. Zoals de naam aangeeft biedt het programma een prima gereedschap om de zones in een opname apart te corrigeren. Vooral voor de fotografen, die in het analoge tijdperk met het zone systeem van Ansel Adams werkten is het een leuke ervaring om in de digitale opname vergelijkbare resultaten te bereiken. Het programma werkt 43 dagen.
30 JAN 2007 Inmiddels heb ik ook de test van PrintFix Pro afgerond. Dit gereedschap van ColorVision om printerprofielen te maken staat uitvoerig beschreven onder Productbesprekingen. Ik kan het de serieuze amateur van harte aanbevelen.
29 jan 2007 Onder Productbesprekingen is een tabellarisch overzicht geplaatst van de productspecificaties van de meest gangbare Epson Photo printers, waardoor vergelijken en kiezen gemakkelijker is.
22 jan 2007 Kleurbeheer vergt onze voortdurende aandacht. Daarom hebben wij met genoegen gebruik gemaakt van het aanbod van Pantone om een indruk te krijgen van hun product huey, een voordelig instrument om beeldschermprofielen te maken.
20 dec 2006 Lensbabies wordt besproken in de rubriek Productbesprekingen. Lensbaby is een hulpmiddel om tijdens de opname de scherptediepte flexibel in te stellen.
15 okt 2006 In de rubriek Productbesprekingen is een bespreking opgenomen van de nieuwste versie van het programma Bibble. Versie 4.9 heeft inmiddels het niveau bereikt van een volwaardig work-flow programma. De fotograaf wordt begeleid vanaf Raw-conversie tot en met het afdrukken. Vooral de reportagefotograaf zal - met zijn steeds groeiend aantal bestanden - hiervan veel profijt kunnen hebben.
4 okt 2006 Photokina 2006 is inmiddels geschiedenis. Van 26 september tot en met 1 oktober waren negen van de elf hallen van beurscomplex in Keulen gevuld met fotografie. Zestienhonderd stands waren er op ingericht om 160.000 bezoekers uit honderd en veertig landen de laatste ontwikkelingen te laten zien.
De komende tijd zullen de fototijdschriften regelmatig incidentele producten bespreken. Daarom beperken wij ons hier tot enkele algemene opmerkingen.
Op het gebied van de digitale eenogige spiegelreflexcamera's is langzamerhand een stabilisatie merkbaar in het spectrum van 10 tot 15 megapixels voor de geavanceerde amateur (consumer). De digitale functies wor-den uitgebreid naar het niveau van de profi. Dit is gunstig voor de consumer omdat een uitbreiding van het aantal megapixels een grotere invloed heeft op de uiteindelijke prijs dan een verbetering van het software-pakket.
Algemeen wordt nu aanvaard dat met een camera in de klasse van 10 tot 15 megapixels opnamen kunnen worden gemaakt, die tot 30x40 cm kunnen worden afgedrukt en dan een prima kwaliteit hebben. Dit heeft mede verband met de ontwikkeling van de printers met 9 à 10 inktcarridges en het gebruik van pigmentink-ten.
Voor de veeleisende amateur zijn nu beschikbaar de Canon 400, Nikon 80, Sony Alfa, Pentax K10D (eind oktober/begin november leverbaar). Dit zijn de merken die in hun ontwikkelingen rekening hebben gehouden met het gebruik van objectieven uit het analoge tijdperk.
Epson is nog steeds de wereldleider op het gebied van desktopprinters. De R2400 en de 3800 steken met kop en schouders uit boven de concurrentie. Voor de grotere papierafmetingen beginnen ook Canon en HP een partij meet te blazen.
De capaciteit van batterijen neemt sterk toe. Milliampères van 2700, 2800 zijn gemeengoed geworden.
Veel ruimte werd ingenomen door afdrukautomaten voor fotowinkels. Geheugenkaartje er in, geld of credit-kaart in de gleuf en de foto komt er uit. De afdrukkwaliteit is goed., hoewel tamelijk vlak. Ook in deze tover-dozen wordt de opname teruggebracht naar een algemeen gemiddeld niveau. Voor de doorsnee kiekjesma-ker voldoende. Voor wie wat meer eisen stelt, zwaar teleurstellend.
Op het gebied van software voor beeldbewerking zien we dat veel ontwikkelaars proberen om essentiële functies te leveren tegen een prijs die Photoshop overbodig maakt. Elke apart ontwikkelde functie is vaak beter dan het equivalent in Photoshop. Het is alleen jammer dat er voor een verscheidenheid van functie zo-veel verschillende softwarepakketten nodig zijn. In de komende dagen zullen de kwaliteiten ervan uitgebreid worden besproken.
21 sep 2006 De Photokina begint op dinsdag 26 september 2006. Op deze grootste beurs op het gebied van fotografie in de ruimste zin van het woord kunnen we veel nieuwe producten verwachten. In tegenstelling tot de Photokina van 2004 is nu meer structuur te verwachten in de ontwikkelingen. Het begint langzamerhand duidelijk te worden wat de verschillende doelgroepen verlangen. Het assortiment en de daarbij behorende prijzen wordt duidelijker.
15 sep 2006

Voor Adobe Photoshop is versie 9.0.2 verschenen, waarmee verschillende bugs uit versie 9.0.1 worden gerepareerd. Vooral de bezitters van een MAC ondervonden hiervan veel hinder. Tevens is verschenen Camera RAW 3.5 en DNG zodat ook de bezitters van de nieuwste camera's hun raw-bestanden kunnen converteren.

Als klap op de vuurpijl heeft Adobe de komst aangekondigd van Adobe Photoshop Elements 5.0

16 mei 2006 Adobe heeft een update uitgegeven voor Photoshop CS2. Deze update kan hier gratis worden gedownload.

Versie 9.0.1 lost de volgende problemen op:
- Photoshop blijft niet meer hangen als u snel lijnen tekent in een tekengereedschap.
- Een runtime-fout die zich wel eens voordeed wanneer u in het gereedschap Penseel met behulp van de muis over een document met hoge resolutie ging, is opgelost.
- Documenten met een groot aantal tekstlagen kunnen nu sneller worden geopend.
- Problemen in verband met paletten (traag opnieuw tekenen, paletten die blanco worden, mogelijke crash) zijn opgelost.
- TIFF-bestanden van bepaalde scanners kunnen nu correct worden geopend.
- Afbeeldingen die u in Photoshop CS2 met Acrobat Touchup bewerkt, veranderen niet meer van plaats.
- XMP-metagegevens van AI- en PDF-bestanden blijven nu behouden in Photoshop.
- De computer werkt niet meer trager wanneer u tussen zichtbaarheid van lagen schakelt.
- De nummers van het palet Info worden weergegeven en bijgewerkt wanneer u met de cursortoetsen een curvepunt verplaatst in Curven.
- TIFF- en PSB-bestanden groter dan 2 GB kunnen zonder problemen worden geopend.
- De opdracht Samenvoegen tot HDR functioneert correct wanneer er hoge ASCII-tekens worden gebruikt bij aanmelding.
14 mei 2006 High Dynamic Range (HDR) is een techniek waarmee het dynamisch bereik in afbeeldingen kan worden verbeterd. Er zijn twee programma's, Photomatix Pro en Akvit Enhancer die tot verbluffende resultaten leiden. Een uitvoerige beschijving is opgenomen onder Productbesprekingen/+
9 mei 2006 Adobe heeft een nieuwe versie uitgebracht van Camera Raw. Versie 3.4 is alleen geschikt voor Photoshop CS2 en voor Elements 3.0 en 4.0. Downloaden.
30 mrt 2006 De beschrijving van RawShooter is bijgewerkt. Zowel de gratis versie Essentials als de professionele versie Premium zijn uitstekende gereedschappen om RAW-bestanden om te zetten. Het algoritme dat aan beide converters ten grondslag ligt doet niet onder voor het veel duurdere CaptureOne van PhaseOne. Lees hier de volledige beschrijving
18 mrt 2006 Onder lesbrieven stond het artikel "Monochrome uit kleur". Onder de titel "Van kleur naar zwart/wit" is deze lesbrief aangepast aan Photoshop CS en CS2.
8 mrt 2006 Gisteren tijdens mijn bezoek aan de beurs Professional Imaging in Nieuwegein in een uitgebreide demon-stratie van Adobe kennisgemaakt met Lightroom.
Lightroom is een nieuw product van Adobe dat nu nog in een Bètaversie voor de MAC gratis wordt verspreid onder geïnteresseerden, waardoor de makers hopen dat zij nuttige informatie terug krijgen, die in het uitein-delijke product kan worden opgenomen.
Lightroom is niet alleen beeldbewerkingsoftware. Het is een gereedschap voor de commerciële fotograaf, die vooral in het digitale tijdperk te maken heeft gekregen met grote hoeveelheden beeldmateriaal. Een opname meer vergt immers geen filmmateriaal - dus geen extra kosten - en vergroot wel de kans op die ene opname waarmee zowel klant als fotograaf gelukkig is. Die hoeveelheid opnamen maakt echter wel de verwerking moeilijker. Je moet wel de weg blijven vinden in al je opnamen.
De camera's van de commerciële fotograaf zijn van prima kwaliteit en leveren uitstekende beelden. Veel na-bewerking is niet meer nodig. Hoogstens een beperkte correctie van de witbalans of een kleurzweem weg-werken omdat de omstandigheden op de locatie niet optimaal waren. Omdat erg veel opnamen binnen korte tijd worden gemaakt en ook nog onder identieke omstandigheden, zijn de eventuele fouten in een stapel op-namen (een batch) ook gelijk en dus met eenzelfde instelling van de correctieschuiven te verhelpen.
Welnu, in dit proces poogt Lightroom een vooraanstaande rol te gaan spelen. In deze ontwikkeling zien we dat zich een tweedeling aftekent in de beroepsfotografen. De "fine art" fotograaf zal zich blijven concentreren op een enkele opname en daarvan met de geavanceerde gereedschappen in Photoshop een uiteindelijk kunstwerk maken. De reportagefotograaf zal met gigantische aantallen opnamen thuiskomen en daaruit bin-nen de kortste keren de opname willen kiezen, die hij kan verkopen aan de krant, het tijdschrift, het bruids-paar, enzovoort. Lightroom wordt zijn gereedschap, althans zo ziet de ontwikkeling er uit. Lightroom is dus geen uitgeklede Photoshop. Het is een workflow programma met een aantal krachtige beeldbewerkingge-reedschappen. Zoals het er nu uitziet zullen Photoshop en Lightroom naast elkaar volwaardig bestaansrecht hebben maar toegesneden zijn op verschillende categorieën van (beroeps)fotografen
Omdat nog geen PC-versie beschikbaar is, kan een gedetailleerd oordeel op dit moment niet worden gege-ven. Zodra de Windows-versie beschikbaar is, zullen we er op terugkomen.
6 mrt 2006

Met enige trots wordt de nieuwe rubriek "Tips van Ben Willmore" aangekondigd, die is te vinden onder nummer 14 in de kop van elke pagina. Ben Willmore is een Photoshop goeroe bij uitstek en combineert de kennis van Photoshop met de vaardigheid om in begrijpelijke taal zijn kennis over te dragen. Hij reist met zijn zojuist aangeschafte groot-formaat camper door de USA en geeft overal seminars. Ben heeft twee websites: DigitalMastery en WhereisBen.
Digitale Doka is de eerste site buiten de USA waarop integrale vertalingen van zijn waardevolle tips verschijnen. De bedoeling is om iedere week een aflevering te publiceren; dus houd de Digitale Doka goed in de gaten

5 mrt 2006

Michael Reichmann heeft een belangwekkend artikel geschreven over de komende ontwikkelingen in de digitale fotografie. Een integrale vertaling staat hier. Een PDF bestand kan worden gedownload, hetgeen het lezen vergemakkelijkt.

In het Fotoalbum zijn enige recente foto's geplaatst die gemaakt zijn tijdens een fotoshoot in Zwolle.

3 feb 2006

De versie CS2 van Adobe Photoshop is een veel zwaarder programma dan de voorgangers. Dit kan tot gevolg hebben dat oudere computers - bijvoorbeeld met Pentium III processor en 512Mb werkgeheugen - moeite hebben om de bewerkingen vlot uit te voeren. Soms is duidelijk merkbaar dat tijdens een gebruiksessie de snelheid geleidelijk aan drastisch terugloopt. Dit laatste verschijnsel kan voor een belangrijk deel worden verholpen door bij de voorkeurinstellingen de preview (voorbeeld) van de lettertypes uit te schakelen zoals in onderstaande figuur is aangegeven.

4 jan 2006 Een beschrijving over het RAW conversieprogramma RawShooter is opgenomen onder Productbesprekingen.
3 jan 2006 Om de inhoud van de website toegankelijker te maken is in de kop onder nummer 0 een alfabetische lijst opgenomen met Trefwoorden die direct door-linken naar het desbetreffende artikel.
1 jan 2006 De redactie wenst alle lezers een goed en gezond 2006 met veel fotoplezier. Om hieraan opnieuw een bijdrage te leveren is een nieuw artikel geplaatst onder de kop Kleurprofiel. Hierin wordt uitvoerig behandeld de instellingen in Photoshop CS2 voor het maken van afdrukken. Afdrukken in Photoshop CS2 is een vertaling van de uitstekende en uitvoerige verhandeling van Ian Lyons op zijn site Computer-Darkroom. Een PDF-bestand is toegevoegd. Dit kan worden gedownload en geopend met Adobe Reader
27 dec 2005 Foto's geplaatst van Schotland
6 nov 2005 Nadat ik sinds maart 2005 tot volle tevredenheid het gratis te downloaden RawShooter essentials 2005 had gebruikt kwam eind oktober 2005 de uitgebreide versie RawShooter | premium 2006 beschikbaar. Geduren-de de afgelopen twee weken heb ik met veel plezier dit programma toegepast. Het is handig en de verschil-lende functies zijn gemakkelijk toegankelijk. Erg plezierig is de mogelijkheid om verschillende opnamen te vergelijken en ook de functie om origineel beeld en bewerking naast elkaar op het scherm te hebben is een uitkomst. De beeldkwaliteit na het conversieproces is prima. Dit alles samen met de prijs van net onder de honderd euro maakt dat RawShooter een geduchte concurrent is voor de andere raw-converters, die een veelvoud kosten.
RawShooter essentials 2005 blijft beschikbaar en wordt nog steeds ondersteund.
30 okt 2005 Na een lange periode van stilte pakken wij de draad weer op. Belangrijk nieuws is, dat gisteren een begin is gemaakt met Fotopedia. Fotopedia is een onderdeel van de Nederlandse Wikipedia, de internationale open source encyclopedie op internet. Fotopedia zal geheel worden gewijd aan de hedendaagse technische en artistieke aspecten van de fotografie. De uitgebreide opzet waarborgt een verzameling van kennis, kunde en weetjes, van belang voor zowel de professionele fotograaf als de prosumer en de amateur. Links naar gelijkgerichte sites in Nederlandse en Engelse taalgebieden vergroten de algehele bruikbaarheid. De eerste artikelen, alsmede enkele links zijn inmiddels geplaatst.
4 juni 2005 Thomas Niemann van ePaperPress.com heeft versie 5 van zijn Photoshop plug-in PTLens uitgebracht, wederom gratis en nu ook in een Nederlandse versie. Aan de hand van meegeleverde profielen voor camera's en objectieven corrigeert PTLens kleine afwijkingen waaronder bijna elke lens te lijden heeft. PTLens is duidelijk en werkt gemakkelijk, echt een aanrader. De plug-in kan hier worden gedownload. Op de site van Thomas staan meer behartenswaardige tips.
2 juni 2005 Foto's van Haamstede en Zeepeduinen in het Fotoalbum
1 juni 2005 Vandaag kwam de aankondiging dat Microsoft in nauwe samenwerking met de belangrijkste bedrijven op het gebied van digitale beeldverwerking Windows dusdanig zal uitgebreiden dat het verwerken van RAW bestandformaten in Windows mogelijk wordt. In nauwe samenwerking met Adobe, Canon, Fuji en Nikon moet het RAW formaat in de volgende versie van Windows, "Longhorn" genaamd , worden ingevoerd. Binnenkort zal ook Microsoft's RAW Image Thumbnailer and Viewer voor Windows XP beschikbaar komen.
Meer hierover in Photoshop News
27 mei 2005

Adobe heeft een upgrade uitgegeven van Adobe Bridge, de file browser van CS2. Deze kan gratis worden gedownload via Help>Updates in Bridge en vervolgens de instructies volgen. Na installatie kan de taal van de interface worden gewijzigd in Nederlands. Zie Preferences in Bridge. De taal van de inteface van Photoshop CS2 blijft Engels.

Qimage heeft versie 300 uitgegeven. Deze is voor geregistreerde gebruikers te downloaden via Help>About Qimage. Qimage is nog steeds één van de beste printerprogramma's. Binnenkort verschijnt op deze site een bespreking van het nieuwe MOAB-papier in samenhang met het gebruik van Qimage.

23 mei 2005 Vandaag is er weer een gastenboek op deze site geopend. De provider heeft het serviceprogramma uitgebreid en een prima spamfilter geïnstalleerd, waardoor we verschoond blijven van onwelvoeglijke reclame-uitingen.
14 mei 2005 Als je meer dan 1GB RAM werkgeheugen hebt en beschikt over Photoshop CS2 dan is het zinvol om gebruik te maken van de plug-in Bigger Tiles. De opbouwsnelheid van beelden verbetert er door. Lees hier wat te doen.
10 mei 2005

Epson USA heeft zojuist de komst aangekondigd van een nieuwe printer - de R2400 - in de nieuwe reeks K3 printers. K3 slaat op de aanwezigheid van drie cartridges zwart, Epson claimt dat met deze A3 printer zowel kleur als zwart/wit adrukken kunnen worden gemaakt van uitzonderlijke kwaliteit.

 

Een - Engelstalig - persbericht staat hier.

Michael Reichmann geeft in Luminous Landscape een uitgebreide beschouwing.

6 mei 2005

Naast de uitgebreide aanwijzingen op deze site verzorgen wij voor fotoclubs een praktisch seminar over kleurbeheer in Photoshop vanaf versie 7. Vraag informatie via [email protected].

CameraRAW 3.1 plug-in voor Photoshop CS2 alsmede de nieuwste versie van Adobe DNG kunnen nu hier worden gedownload voor Windows en hier voor Mac

4 mei 2005 Nikon heeft gezorgd voor beroering in de markt door de aankondiging dat het onderdeel Witbalans in de RAW bestanden versleuteld wordt. Dit heeft tot gevolg dat alleen met de software van Nikon deze bestanden kunnen worden geconverteerd en verder bewerkt. Het ongenoegen dat hierover is losgebarsten komt vooral uit de hoek van de professionals omdat het nieuwe paradepaardje van Nikon D2x onder deze nieuwe startegie van Nikon valt. Deskundigen geven deze camera - die overigens uitstekende specificaties heeft - de kwalificatie van "NIET AANBEVOLEN" . Een vrij zware diskwalificatie voor een merk als Nikon. Voor de geïnteresseerden, er is hier een speciale website te vinden waarop de discussie verder wordt gevoerd.
1 mei 2005 Zojuis is Photoshop CS2 ontvangen en wordt deze versie uitgeplozen op de nieuwtjes. Op het eerste gezicht zijn dat er nogal wat. Vooral de fotograaf komt behoorlijk aan zijn trekken. Het is opvallend hoe de ontwikkelaars bij Adobe hebben gekeken naar de ontwikkelingen in de markt. Veel gereedschappen waarmee de concurrentie het spits heeft afgebeten zijn nu in Photoshop verwerkt. Het programma is veel completer geworden. Of alle vernieuwingen ook verbeteringen zijn zal de komende weken blijken. De eerste indrukken zijn in ieder geval zeer positief.
4 apr 2005

Adobe heeft een nieuwe versie van Creative Suite aangekondigd. Ook Photoshop is vernieuwd, versie CS2 en komt in Europa aan het eind van mei of begin juni beschikbaar. De belangrijkste nieuwtjes zijn:
Camera RAW 3.0 waarmee de workflow kan worden verbeterd, alsmede de tonaliteit, het crop gereedschap, de curves, de color sampler. Ook zijn nu clipping indicators opgenomen.
De browser is nu een apart bestand geworden; de functionaliteit is uitgebreid. Tenslotte kan nog genoemd worden dat gereedschappen voor lenscorrectie, ruisonderdrukking en verscherpen zijn opgenomen, c.q. verbeterd.
Meer nieuws op de Amerikaanse site van Adobe.

27 mrt 2005 In de rubriek Lesbrieven is een aanbeveling opgenomen voor systematische bestandsnamen voor kleurprofielen. Dit systeem vergemakkelijkt de herkenning van - zelfgemaakte - kleurprofielen.
26 mrt 2005 In de rubriek Productbesprekingen is een artikel toegevoegd over Kleurprofielen voor een redelijke prijs. Hierin worden vergelijkbare producten besproken van Monaco en van ColorVision.
25 mrt 2005 De eerste resultaten van de fotoshoot in Oostenrijk staan in het fotoalbum
16 mrt 2005 Pentax heeft de komst aangekondid van een digitale camera in 645 formaat met 18,6 megapixel. Meer nieuws - voorlopig in het Engels - hier
12 mrt 2005

RawShooter gratis
Michael Jonsson is de voormalige topman van PhaseOne in Denemarken en als ontwikkelaar verantwoordelijk voor de gerenommeerde RAW-converter CaptureOne. Hij heeft een nieuw bedrijf gestart Pixmantec en daarin een nieuwe RAW-converter ontwikkeld, RawShooter-essentials2005. De eerste versie telde nog veel onvolkomenheden, maar zojuist is versie 1.1 gelanceerd. Een eerste vluchtige kennismaking leidt tot een uitstekend resultaat. Het programma werkt snel, intuitief en laat het originele RAW bestand ongemoeid. Voorlopig kan - terwille van de aanloopfase - hier een gratis versie worden gedownload. Het is de moeite van het proberen beslist waard. Eigenlijk is alleen de RAW-converter van Adobe Photoshop gratis maar kan alleen in Photoshop worden gebruikt. De RAW-converters die gratis met camera's worden meegeleverd zijn nogal gebrekkig. RawShooter lijkt CaptureOne naar de kroon te steken en dat wil wat zeggen.

3 feb 2005 In deze maand is het precies vijftien jaar geleden dat versie 1.0 van Adobe Photoshop het licht zag. Een korte ontstaansgeschiedenis is hier te lezen
1 feb 2005 Adobe heeft een nieuwe versie uitgebracht van de insteekmodule voor Photoshop CS, CameraRaw 2.4. Ook een update van het conersieprogramma DNG is verschenen. Met deze nieuwe versies is het gebruik van eenaantal RAW-bestanden uitgebreid. Hier kan je ze downloaden.
30 jan 2005 Hoofdstuk 13 Productbesprekingen is aangevuld met PrintFix en SpectroPro van ColorVision, welwillend ter beschikking gesteld door Kamera-Express te Capelle aan den IJssel.
9 jan 2005 In hoofdstuk 13 is een aantal productbesprekingen opgenomen. Het gaat hie om betaalbare en kwalitatief hoogwaardige producten die speciaal zijn toegesneden op de behoeften van de fotograaf en ook door de professional worden gebruikt en aanbevolen.
8 jan 2005 Met ingang van vandaag is er een zoekmachine in de website ingebouwd. Door een trefwoord in te voeren en op "Zoek" te klikken volgt een opsomming van de bladzijden waarin dat trefwoord voorkomt. De zoekmachine is opgebouwd volgens het model van Google.
5 jan 2005 In het openingsscherm is de aankondiging opgenomen van de actie Koop een Foto en Help Azië, een actie van amateur- en beroepsfotografen om op een aantrekkelijke manier geld in te zamelen voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië.

Na aanvankelijk zelf te zijn begonnen met het samenstellen van een woordenlijst met gangbare termen in de wereld van de digitale fotografie stuitte ik op Computerwoorden.nl. Een uitgebreide meertalige woordenlijst voor computer- en fotografietermen. Kijk onder hoofdstuk 16 Woordenlijst
27 dec 2004 De externe sites zijn aangevuld met enkele zinvolle links.
23 dec 2004 Dankzij oplettende bezoekers van de website zijn enkele fouten en aanvullingen in de woordenlijst opgenomen. Dank aan de inzenders. Het hoofdstuk Kwaliteit in de doka is weer uitgebreid.
19 dec 2004 Een uitstapje naar Buren in de Betuwe met leden van het forum Fotokennis.nl resulteerde in enkele foto's in het album. Fotokennis is een forum waar van alles aan de orde komt over (digitale) fotografie. Beginners en professionals ontmoeten elkaar. De sfeer is prima en je kunt er veel leren.
5 dec 2004

Naar aanleiding van de verschillende tests die kon uitvoeren na de Photokina verschijnt vandaag het eerste deel van een essay over Kwaliteit in de Digitale Doka.

Een woordenlijst is toegevoegd waarin verschillende begrippen in het kort worden uitgelegd. Dit zijn meestal Engelstalige termen, maar de verklaring is in het Nederlands.

15 nov 2004 Het resultaat van een fotoshoot in Amersfoort staat in het Fotoalbum.
7 nov 2004 Het Fotoalbum is aangevuld met een serie van Damme en omgeving. Damme is een dorpje in Belgisch Oost-Vlaanderen.
29 okt 2004 De opmaak van de foto's is gewijzigd. Ik was uitgekeken op de verschillende lijsten en ben overgegaan op een eenvormig passepartout. De tekst van de verantwoording in het fotoalbum is aangepast en loopt enigszins vooruit op de aanvullingen in de site voor de komende weken. Het is de bedoeling om de site geheel te actualiseren voor het eind van dit jaar. Maar wees gerust: wat goed is zal blijven.
17 okt 2004 PHOTOKINA 2004
De grote hoeveelheid informatie is nu gesorteerd. Een deel van de producten waarmee is kennis gemaakt is bestemd voor de professionele fotograaf, al was het alleen al vanwege de prijs. Een aantal producenten heeft echter ook gedacht aan de gevorderde amateur - de "prosumer" - en naast de professionele versie een lichtere en goedkopere versie uitgebracht. Deze versies zijn van dezelfde kwaliteit maar missen functies die speciaal zijn bedoeld om de professionele fotograaf behulpzaam te zijn bij de verwerking van grote hoeveelheden materiaal. Hieruit is de gedachte ontstaan om in de DIGITALE DOKA een hoofdstuk op te nemen waarin een collectie softwarepakketten wordt besproken die voor de prosumer uitermate geschikt is qua kwaliteit zowel als qua prijs.
Helaas is het niet te vermijden dat het merendeel van deze producten de Engelse taal hanteren. Daarom zal getracht worden om deze uitvoerig te beschrijven zodat iedereen er gemakkelijk mee aan het werk kan gaan.
Het wachten is nog op het verschijnen van enkele producten waarna de juiste keuze kan worden gemaakt. Houd dus de site goed in de gaten. In de nieuwsrubriek zullen de ontwikkelingen duidelijk worden aangekondigd.
5 okt 2004 Photokina 2004 is geschiedenis, maar wel een geschiedenis met veel beloften voor de toekomst. Digitaal was sterker dan ooit vertegenwoordigd. De strekking van deze site laat niet toe dat uitvoerige productbesprekingen worden opgenomen. Hiervoor geven andere sites betere informatie. Onze vele contacten met leveranciers van software zullen hopelijk leiden tot gedetailleerde bespreking van testresultaten. Binnenkort komen wij hierop terug. Eén van de attracties van de beurs is altijd weer dat er stands zijn met professionele srudioverlichting waar de bezoekers naar hartelust kunnen fotograferen. Zo was er het programma "Princess of the day" waar aanstormend modellentalent een kans kreeg om gefotografeerd te worden. Als voorproefje een korte serie van Olga in het fotoalbum .
22 aug 2004

Terug van vakantie met een schat aan nieuwe foto's. Ze zijn nu nog in het stadium van RAW bestanden, maar als het weer wat minder zonnig wordt zullen de bewerkte resultaten zeker op de site worden geplaatst.

Inmiddels zijn ook weer twee afleveringen van de steeds boeiender wordende fotocursus van Esthetica en Fotografie van Alain Briot geplaast. Aflevering 6 gaat over belichten en aflevering 7 behandelt het moeilijke proces van selectie; welke opnamen bewaren we en welke niet.

Met de opening van de tweejaarlijkse fotobeurs Photokina in Keulen in het verschiet (28 september t/m 3 oktober 2004) komen de fabrikanten in steeds grotere getale los met hun nieuwe ontwikkelingen. Kijk op DPReview om hiervan kennis te nemen.

8 jul 2004 Met ingang van 9 juli 2004 ben ik afwezig. Begin augustus wordt het updaten van de site hervat. Er staan weer een aantal handige tips in de pijplijn, die zeker de moeite waard zijn om de kwaliteit van je foto's te verbeteren. Ook verwachten we dat in augustus/september het Photokina nieuws zal losbarsten. Deze tweejaarlijkse beurs in Keulen wordt gehouden van 28 september t/m 3 oktober 2004.
27 jun 2004 Na een maand waarin naast het vertaalwerk ook een fotoshooting plaats vond, verschijnt nu het vijfde artikel van de hand van Alain Briot, De keuze van de film. Het lijkt merkwaardig om de een tijd waarin de digitale fotografie aan zijn opmars bezig is, zoveel aandacht aan de film te besteden. Alain gaat er echter van uit, dat de ervaring en de kennis van filmsoorten heel goed van pas komt bij het omzetten van digitale RAW bestanden.
30 mei 2004 Het heeft even geduurd, maar nu is toch het vierde artikel van Alain Briot verschenen. Deze keer is het onderwerp de keuze van het licht. Alain gaat diep in op het fenomeen licht, dat voor de fotografie van essentieel belang is.
9 mei 2004 In de serie Esthetica en fotografie is het derde artikel van de hand van Alain Briot verschenen, ditmaal over de keuze van de lens. Naarmate we meer vertrouwd raken met zijn benadering wordt duidelijk dat zijn nauwkeurige en genuanceerde benadering onze ogen openen.
2 mei 2004 De agenda is bijgewerkt.
30 apr 2004 In de rubriek Esthetica en fotografie is het tweede artikel over Compositie opgenomen.
21 apr 2004 Esthetica en Fotografie. Onder deze titel gaan we een negental artikelen publiceren van de hand van Alain Briot. We beschouwen het als een compliment dat Alain ons hiervoor toestemming heeft gegeven. Onder rubriek 9 is inmiddels het eerste artikel Fotografisch kijken geplaatst. De serie biedt in beknopte vorm vooral praktische aanwijzingen in een duidelijke structuur die er op is gericht de fotograaf betere foto's te laten maken. De aanwijzingen zijn zowel voor de digitaal als voor de analoog werkende fotograaf bedoeld.
18 apr 2004

De nieuwe Epson Stylus Photo R800 krijgt zulke goede recensies, dat we de vereiste instellingen apart hebben vermeld in de rubriek Kleurprofiel.

De agenda is aangepast

15 apr 2004

WATER IN DE WIJN
Toen we met de Digitale Doka begonnen hadden we het voornemen om bij alles te Nederlandse taal te gebruiken. We beschikten over de Nederlandse versie van Photoshop 7 en tot in het extreme wilden we Nederlandse gebruikers ter wille zijn in het vermijden van Engels. Zelfs na het verschijnen van Photoshop CS hebben we geprobeerd om dit uitgangspunt vol te houden. Er was immers nog zo veel over versie 7 te vertellen.
Na zelf enige maanden met versie 8.0 (of CS) te hebben gewerkt zijn we tot de slotsom gekomen dat ons uitgangspunt in de toekomst onnodig tot beperkingen zou leiden waarmee we fotografen te kort zouden doen. Daarom hebben we besloten om artikelen te publiceren die nieuwe gereedschappen in Photoshop CS tot onderwerp hebben. Maar we blijven de Nederlandse taal hanteren. Indien het gebruik van de Engelse menutermen onvermijdelijk is zullen we - waar mogelijk - verwijzen naar de Nederlandse variant. En als die niet bekend is zullen we de term omschrijven.
We willen hiermee bereiken dat we onze bezoekers van zinvolle informatie blijven voorzien en toch zoveel mogelijk kans zien om de taalbarrière te slechten Mocht ondanks onze pogingen toch iets onduidelijk zijn, via het e-mailadres [email protected] zijn we te bereiken voor vragen.
We vertrouwen op begrip voor dat beetje water in de digitale wijn.

PHOTOSHOP CS
Photoshop richtte zich oorspronkelijk op de grafische vormgever. Begrijpelijk want de digitale bewerking van fotomateriaal was voorbehouden aan bedrijven die in staat waren tot het doen van grote investeringen. Zoals het meestal gaat: de apparatuur was schreeuwend duur en te begrotelijk voor vele beroepsfotografen, laat staan voor de amateur. Tot en met versie 7 heeft Adobe het accent op de graficus weten vol te houden. Inmiddels was de digitale techniek zover gevorderd en terzelfder tijd zover in prijs gedaald dat het marktsegment enorm werd uitgebreid. De digitale éénogige reflexcamera heeft zijn intrede gedaan en verovert de markt stormenderhand. Deze ontwikkeling is niet aan Adobe voorbij gegaan en Photoshop CS richt zich duidelijk - zonder de graficus te verwaarlozen - op de fotograaf.
Toen de fotograaf er in de vorige versies nog wat bekaaid vanaf kwam, hebben een aantal enthousiastelingen zich geworpen op de ontwikkeling van insteekmodules (plug-ins) om specifiek fotografische toepassingen binnen Photoshop mogelijk te maken. In deze site zijn daarvan een aantal voorbeelden beschreven en terug te vinden in rubriek 5 "Insteekmodules". Hoewel in deze rubriek is gezocht maar modules met een gunstige prijs/kwaliteit verhouding, leidde het gebruik toch tot het maken van kosten. Daarom is het zinvol om in enkele volgende artikelen nader in te gaan op die gereedschappen in Photoshop, die nu vooral de fotograaf ten dienste staan en die het gebruik van insteekmodules van derden overbodig maken. Als eerste is het gebruik van Shadow/Highlight uiteengezet in de rubriek Lesbrieven.

11 apr 2004

Na de PMA beurs in februari in Las Vegas met erg veel aankondigingen van nieuwe ontwikkelingen is het nu betrekkelijke rustig in de markt. Kennelijk stilte voor de storm die ongetwijfeld zal opsteken ter gelegenheid van de Photokina die van 28 september t/m 3 oktober in Keulen wordt gehouden.

De tentoonstellingsagenda is bijgewerkt.

4 apr 2004 Na een korte afwezigheid in verband met een shooting in Denemarken (zie Fotoalbum) is de agenda weer bijgewerkt.
15 mrt 2004

De Digitale Doka houdt zich gewoonlijk niet bezig met nieuwe ontwikkelingen de apparatuur betreffende omdat er voldoende sites beschikbaar zijn, die hierover uitvoerig berichten. Toch maak ik één uitzondering waar het Pentax betreft. Ik heb me al eerder laten ontvallen dat Pentax Nederland geen moeite doet om de ontwikkelingen inzake hun duurste product bekend te maken. Gelukkig is Pentax USA wat vriendelijker voor hun klanten en daar maak ik dan ook gebruik van.

Pentax heeft aangekondigd dat de Pentax Remote Assistant (de hulp om de Pentax *istD op afstand te bedienen via een computer) binnenkort beschikbaar komt voor gebruikers van de Pentax *istD, digitale éénogige reflex camera. De belangrijkste voorzieningen zijn het bedienen van de sluiter op afstand, het overbrengen en archiveren van beeldmateriaal en het aanpassen van basis- en hulpfuncties. De software kan gratis worden gedownload van de Amerikaanse Pentax website vanaf 18 maart 2004 voor gebruikers van Windows en in de tweede helft van april voor de Macintosh gebruikers.

15 mrt 2004 Ilford heeft aan de uitgebreide collectie afdrukmedia in de Galerie een nieuwe loot toegevoegd. Smooth High Gloss Media is een superieure nanoporeuze witte polyesterfilm met een echte fotografische uitstraling De film is direct droog na het printen op desktop inkjetprinters met fotokwaliteit. De eerste proeven laten een afdruk zien van schitterende fotokwaliteit, zelfs bij een instelling op 720 dots/inch. Dit betekent dat een afdruk beduidend minder inkt verbruikt. De besparing in inkt weegt op tegen de iets hogere aanschafprijs van het materiaal. Een echte aanrader! Kijk hier voor meer gegevens.
7 mrt 2004 Omdat de Nederlandse site van Pentax nog steeds niet de nieuwe ontwikkelingen bijhoudt, maken we hier bekend dat op de site van Pentax USA weer software updates zijn verschenen; dit keer niet van de camera firmware, maar van de Pentax browser en de plug-in voor Photoshop (vanaf versie 5!!!) voor de import van RAW bestanden.
29 feb 2004 De indeling in rubrieken is enigszins gewijzigd. Onder nummer 8 is de rubriek "Een toelichting op ...." aangebracht. De bedoeling is dat hierin wat achtergrond informatie wordt opgenomen. Deze artikelen zijn van theoretische aard maar vormen wel een belangrijke uiteenzetting voor een beter begrip van functies in Photoshop.
18 feb 2004

De beurs van Photo Marketing Association (PMA) in Las Vegas - USA is weer afgelopen. Het nieuws kan worden ondergebracht in drie rubrieken:
1. Verbeteringen in bestaande apparatuur en software
2. De komst van de 8 Megapixel camera (Canon, Minolta, Nikon, Olympus en Sony)
3. Introductie van Vier / Derde Systeem

De digitale fotografie begint nu echt volwassen te worden. Is de 6 Megapixel camera al een duidelijke concurrent van de analoge fotografie (zie het artikel van Alain Briot in mijn rubriek Lesbrieven), met de komst van de 8 MP zal de slag zo goed als gewonnen zijn. In dit verband is het belangrijk dat er een doorbraak begint te komen naar het Vier / Derde Systeem. Het 35 formaat in de analoge fotografie is indertijd afgeleid van de afmeting voor speelfilms. De camera's waren ten tijde van die keuze nog betrekkelijk eenvoudig - geen gecompliceerde objectieven - en de industriële productie van filmmateriaal werd belangrijk om de kosten laag en de omzet hoog te houden.
Toen de objectieven ingewikkelder werd liep men aan tegen de afmeting en het gewicht. Het Vier / Derde systeem biedt het voordeel dat men kleinere en lichtere objectieven kan ontwikkelen met de zelfde kwaliteit. Deze ontwikkeling is nu in gang gezet. Wie hierover meer wil lezen kan terecht bij de Amerikaanse Four Thirds website. Een korte uitleg in het Nederlands is te vinden in de rubriek Lesbrieven.

Hier volgt een alfabetische samenvatting van het nieuws.
Adobe
De plugin Camera RAW 2.1 is opgewaardeerd en ondersteunt nu meer camera's
Canon
Een nieuwe camera, de EOS 1D Mark II
De PowerShot S1 IS
Een 70 - 300 mm DO IS lens, die door zijn kleine afmeting een ideale lens is voor onderweg
DXO
Kondigt belangwekkende nieuwe software aan voor beeldbewerking. Is echter nog in ontwikkelingsfase
Foveon/Polaroid
Aankondiging van een nieuwe Polaroid x530 consumenten camera met Foveon sensor
Adobe Camera RAW zal later dit jaar het X3 Foveon bestandsformaat ondersteunen
GretagMacbeth
Profile Maker 5 is aangekondigd, uitgerust met een camera kleurenprofiel module
Kodak
De nieuwe SLRn lijkt een verbeterde 14n te zijn.
Leica
Komt met de Digilux 2
Minolta
De Maxxum 7 Digital SLR zal in de herfst worden uitgebracht. De eerste Minolta digitale camera met verwis-selbare objectieven. Het lens programma is volledig compatibel.
Dimage A2 (8 Megapixel)
Nikon
De aangekondigde D70 schijnt een duidelijke verbetering te zijn ten opzichte van de D100
AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70 mm f/3.5-4.5G IF-ED
Coolpix 8700, (8 Megapixel)
Olympus
C-8080 Korte Zoom (eveneens een 8 Megapixel camera)
Pentax
Een nieuwe 14 mm groothoeklens

17 feb 2004 Nu Adobe de Camera RAW plugin voor Photoshop CS heeft aangepast en voor meer digitale camera's toegankelijk heeft gemaakt, is het de moeite waard om aandacht te besteden aan de laatste versie van BreezeBrowser. Ook deze software heeft zich aangepast aan een aantal digitale camera's en leest RAW bestanden van de meeste prosumer camera's. Dit - in combinatie met Photoshop CS - biedt een uitstekende workflow om zuivere digitale bestanden te importeren.
13 feb 2004

Gisteren is in Las Vegas de jaarlijkse beurs van de Photo Marketing Association International - PMA 2004 - van start gegaan. Deze beurs is de Amerikaanse evenknie van de Photokina en veel fabrikanten wachten met het uitbrengen van nieuwe producten tot de beurs. De lijst met nieuwigheden is dan ook enorm. Een tamelijk volledig overzicht kan worden gevonden op de site PhotographyBlog.

Apart vermelden wij hier dat Adobe een upgrade heeft uitgebracht van de Photoshop plugin Camera RAW 2.1. Deze plugin ondersteunt nu ook de RAW-formaten van Fujifilm FinePix F700, FinePix S5000 Z and FinePix S7000 Z; Kodak DCS 720x, DCS760 and DCS14n; Leaf Valeo 22; Leica Digilux 2, Nikon D2H, the Olympus C-5060 Zoom and E-1; Panasonic DMC-LC1; the Pentax *ist D; and Sony DSC-F828. De volledige lijst van ondersteunde camera's staat hier.
De plugin kan gratis worden gedownload via de Amerikaanse site van Adobe.

10 feb 2004

Op 31 januari schreven wij op deze plaats over het probleem met de activering van Photoshop. Inmiddels hebben wij van Adobe antwoord gekregen, dat hieronder volledig wordt weergegeven:

"Helaas is het niet mogelijk om de activeringsprocedure te omzeilen, en aangezien wij nu bezig zijn met een pilot, ontvangen wij graag feedback van onze klanten. Mochten de bezoekers aan uw website het rechtsreeks bij ons
willen doorgeven dan kunnen zij terecht op de volgende site:
http://www.adobe.com/misc/comments.html.
En elke klacht wordt ook zeker via deze weg verder doorgegeven.

Voorts is het zo dat het activatie zonder problemen kan worden uitgevoerd door de klant zelf op een primaire en secundaire PC, en dat systeem upgrades (opertaing systeem, moederbord, geheugen of processor) geen her-activering
nodig zouden hebben. Mochten er zich problemen voor doen of men schakelt over op een nieuwe computer, dan zouden verdere activaties benodigd kunnen zijn. In dat geval kan men altijd onze klantendienst contacteren, en op die manier het product opnieuw geactiveerd krijgen.

Uw website bezoekers kunnen terecht op de volgende website:
http://www.adobe.com/activation/phonenumbers.html
om het telefoonnummer te zoeken voor activatie hulp/ vragen."

8 feb 2004

De tentoonstellingsagenda is aangepast.

Verder is de rubriek over Insteekmodules aangevuld met de bespreking van twee belangrijke producten. EditLab 4.0 van Picto Color en Color Mechanic van Digital Light & Color zijn gereedschappen waarmee het lastige probleem van kleurcorrectie te lijf kan worden gegaan. Helaas zijn hiervan nog geen Nederlandse versies verschenen, maar de werkwijze is zo vanzelfsprekend, dat de taal geen belemmering kan zijn. Beide plugins kunnen zonder bezwaar in Nederlandse versie van Photoshop worden opgenomen.

Zoals in het hoofdstuk Verscherpen in de rubriek Beeldbewerking is verteld, is verscherpen een moeilijk onderdeel omdat maar al te gauw artefacten ontstaan. De routine in dat hoofdstuk voorkomt dat, maar is vanaf het beeldscherm lastig te volgen. De routine is nu uitgewerkt en als ZIP-bestand opgenomen in een Handeling en kan na downloading zo in de map Photoshop Handelingen worden opgenomen.

1 feb 2004 Onder Lesbrieven is verschenen "Contrast masker verklaard". Het betreft een manier om een betere balans te krijgen tussen de donkere en lichte partijen in een foto. Kijk hier
31 jan 2004 Gebruikers van Photoshop CS hebben gemerkt, dat ze hun activering moeten vernieuwen als ze een systeem reset hebben toegepast. Zoals bekend is, heeft Adobe bij de lancering van Photoshop CS behalve het gebruik van een registratienummer een activeringscode ingevoerd. Hiermee tracht men de illegale verspreiding tegen te gaan. Nu is gebleken, dat computers met Windows XP en soms zelfs van Windows 2000 Professional de activeringscode moeten vernieuwen na een systeem reset of nadat een upgrade van Microsoft is geïnstalleerd.
Zouden ze deze activering niet vernieuwen, dan wordt Photoshop uitgeschakeld en is het programma niet langer bruikbaar. Wij zullen met Adobe contact opnemen om na te gaan of dit ongemak kan worden verholpen.
29 jan 2004 Onder Lesbrieven is een nadere verklaring van het histogram opgenomen. Kijk hier
27 jan 2004 De lay-out van de PDF-bestanden, waarmee alle teksten van deze website kunnen worden gedownload, is verbeterd. De uniformiteit is aangepast en de opmaak is duidelijker geworden. In de praktijk is gebleken, dat het volgen van de aanbevelingen gemakkelijker is als men de beschikking heeft over de tekst op papier.
24 jan 2004

In de rubriek Lesbrieven is "De waarheid over de digitale vergrotingsfactor" opgenomen. Hierin wordt een inmiddels verbreid misverstand opgehelderd. Kijk hier

Er is een nieuwe rubriek toegevoegd. Photoshop Tips bevat een aantal kleine handige weetjes over de bediening van sommige functies. Deze rubriek zal in de loop der tijd worden aangevuld. Kijk hier

De agenda is weer bijgewerkt. Kijk hier

19 jan 2004

Na lange tijd is weer nieuwe informatie aan de site toegevoegd. Onder Lesbrieven is een opsomming verschenen van de verschillende overvloeimodi in het lagenpalet van Photoshop. Kijk hier

Het hoofdstuk Insteekmodules (Plugins) is toegevoegd met een uitvoerige beschrijving over de betekenis van plugins en een opsomming van de belangrijkste voor de fotobewerking. Kijk hier

11 jan 2004

Pentax heeft een nieuwe versie firmware voor de *ist D uitgebracht. Te downloaden vanaf de Amerikaanse site van Pentax.

Phototainer is een opslagmedium waarmee onderweg digitale beelden kunnen worden opgeslagen als het medium van de camera vol is. Het apparaat heeft een beeldschermpje waarop foto's kunnen worden bekeken en een slot voor de Compact Flash Type II. Er is een uitvoering met een capaciteit van 20 GB (prijs € 499,=) en een uitvoering met 40 GB (prijs € 599,=) o.a leverbaar door Kamera-Express.

Apacer heeft de DiscSteno CP200 uitgebracht. Dit apparaat brandt onderweg - zonder tussenkomst van de PC - CD-schijfjes en kost ± € 200,= (bij Kamera-Express)

Pixelmania geeft een beschrijving van de Sony Cyber-Shot DSC-F828 (8 megapixels!

2 jan 2004 Hitachi begint in de loop van deze maand met de verkoop van de lang verwachte 4Gb Microdrive voor digitale camera's. Bij deze capaciteit moet de camera het bestandsysteem FAT-32 aankunnen. Volgens Hitachi zijn de volgende types geschikt: Canon EOS Kiss Digital, Powershot G5, Minolta Dimage A1, Nikon D100, Olympus C5060, Pentax *ist D en Konika. De adviesprijs in Japan is 85.800 yen (ongeveer € 620,=) Als dit prijsniveau ook in Nederland wordt gehanteerd, is de 4Gb Microdrive een relatief voordelig opslagmedium. De Compact Flash 1 Gb kost ± € 300,=. De Microdrive zou dan per Gb de helft goedkoper zijn.
24 dec 2003

ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS EN ALBUM - EEN MOOIE COMBINATIE
Photoshop CS mag dan het beste programma voor beeldbewerking zijn, het is ook het duurste en daardoor buiten het bereik van menig amauteur fotograaf. Photoshop Elements en Photoshop Album (beide versie 2.0) worden nu door Adobe in een bundel uitgebracht tegen een gereduceerde prijs van € 136,85. Alleen jammer dat deze bundel alleen in het Engels wordt verkocht, terwijl van beide pakketten een Nederlandse versie bestaat. Samen kosten deze Nederlandse versies € 172,55. Kijk hier

KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS
De instellingen voor monitor calibratie en kleur in Photoshop CS (AKA 8) zijn gelijk aan die voor versie 7.0, zodat de beschijving op deze site onder Kleurprofiel ook voor versie CS geldt.

PLUGINS VAN FRED MIRANDA
Fred Miranda heeft een verzameling handige en goedkope plugins voor Photoshop ontwikkeld. Hij maakt gebruik van de krachtige mogelijkheden van het programma en stelt een aantal routines beschikbaar, die de gebruiker heel wat tijd besparen. Zijn kracht ligt mede daarin dat de plugin het originele bestand niet aantast totdat je helemaal tevreden bent over het resultaat. Kijk hier.

CANON KOMT MET 20 DIGITALE COMPACT CAMERA'S IN 2004.
Canon heeft de komst aangekondigd van 20 digitale compact camera's, waarmee het merk in één klap vijfentwintig procent van de wereldmarkt wil veroveren. Kijk hier.

FOTONIEUWS IN 2004
Het jaar 2004 kan een spannnend jaar worden. Fabrikanten introduceren hun nieuwste producten het liefst op gerenomeerde vakbeurzen. Van 12 tot 15 februari wordt in Las Vegas (USA) de jaarlijkse beurs PMA gehouden en in Europa (Keulen) is er van 28 september tot 3 oktober de Photokina.

20 dec 2003 Hoewel de voertaal er veelal Engels is, zijn er op de Externe sites vaak interessante nieuwtjes te vinden.
14 dec 2003 Onder het hoofdstuk Lesbrieven is een artikel over de eigenschappen van de verschillende soorten batterijen en de voor- en nadelen opgenomen.
12 dec 2003 Eva Besnyö overleden op 93-jarige leeftijd. Luister naar het radioprotret.
16 nov 2003 In het Fotoalbum is een kleine serie over het Scheldeloodsenkoor
26 okt 2003 Sinds een week beschik ik over de spiksplinternieuwe Pentax *ist D digitale spiegelreflexcamera. De eerste resultaten zijn te zien bij "Herfst" in het hoofdstuk Fotoalbum.
5 okt 2003 Adobe heeft de komst aangekondigd van Adobe Creative Suite in twee edities, Premium (met Photoshop, Illustrator, InDesign, GoLive en Acrobat) en Standard (met Photoshop, Illustrator en InDesign). Beide edities worden gecompleteerd met Version Cue. De Nederlandse introductie vindt plaats tijdens de Adobe Expo Dagen in Utrecht op 28 en 29 oktober 2003. Een eerste recensie is hier te vinden (in het Engels)
5 okt 2003 Ulead heeft een nieuwe uitgebreide versie aangekondigd van PhotoImpact met de toevoeging XL.
19 sept 2003 PhotoKit Sharpener biedt een volledig nieuwe werkwijze voor het digitaal verscherpen van foto's. De software wordt geleverd als een plug-in voor Photoshop en andere beeldbewerkingsprogramma's. Mijn ervaring is dat het met een geheel nieuwe benadering van het probleem verbluffende resultaten bereikt.
10 sept 2003 In Album 5 zijn enkele nieuwe voorbeelden van Luchtwaardig en kleurig opgenomen
17 aug. 2003 Sony komt in spetember 2003 met een nieuwe digitale camera - DSC F828 - met 8 megapixels en een verwachte prijs in Amerika van ± $ 1.200,= Kijk verder bij Info
17 aug. 2003 Pentax heeft de komst aangekondigd van de *isd D digitale SLR camera met 6.1 megapixels. Klik op Info voor de specificaties (in Engels)
22 juli 2003 De Agenda is vernieuwd en bevat nu links naar de diverse evenementen
20 juli 2003 Op 22 juli a.s. kondigt Nikon de komst aan van de D2H digitale SLR camera
1 juli 2003 Leica heeft aangekondigd dat op de Photokina van 2004 een digitale achterwand zal uitkomen voor de eenogige reflexcamera met een resolutie van 10 Megapixel. Dit zal dan de eerste volwaardige hybride reflexcamera zijn.
22 juni 2003 Monochrome uit kleur - hoe maak je een zwart/wit foto van een kleurenbestand?


________________________________________
Alle rechten voorbehouden © Henk Backer 2003 - 2011